Doellijntechnologie in Nederland vanaf volgend seizoen

Vanaf komend seizoen start de KNVB met doellijntechnologie op de Nederlandse velden. Dan wordt begonnen aan een pilot van twee seizoenen waarin het zogeheten HawkEye-systeem wordt gecombineerd met de invoering van vijfde en zesde officials, genaamd Arbitrage 2.0.

Doellijntechnologie in Nederland vanaf volgend seizoen

Dat is dinsdag besloten tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) in Zeist. De voetbalbond legt in een verklaring uit waarom zowel voor doellijntechnologie als twee extra officials is gekozen.

'De KNVB is van mening dat het gebruik van 5e en 6e officials en de introductie van doellijnbewaking niet als twee op zichzelf staande zaken moeten worden beschouwd. Doellijnbewaking richt zich immers enkel op de vraag of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, terwijl extra assistenten ook andere situaties op het veld kunnen beoordelen. De bond hanteert daarom één visie waarin beide alternatieven geïntegreerd zijn.'

De vijfde en zesde man zullen vooral worden ingezet bij spelmomenten in de beide strafschopgebieden. 'De KNVB verwacht dat dit met name in het strafschopgebied zal leiden tot een toename van het aantal juiste beslissingen.'

BeslissingswedstrijdenVooralsnog is besloten de nieuwe werkwijze alleen in te voeren bij zogeheten beslissingswedstrijden. Het gaat daarbij om de Johan Cruijff Schaal, de finale van de play-offs, de halve finale en de eindstrijd van de KNVB-beker en de 34ste en laatste speelronde van de Eredivisie.

'De KNVB kiest voor HawkEye vanwege de nauwkeurigheid van het systeem, het gebruik van camera’s, de steun en innovatiecapaciteit van het Sony-concern en de bewezen toepassing in diverse andere sporten (tennis, hockey, cricket en rugby). Tot slot werkt HawkEye ook samen met de Engelse Premier League. Dit biedt de KNVB de mogelijkheid om te leren van situaties zoals in Engeland reeds zijn voorgevallen. Aanvullend wordt de mogelijke toepassing van een Videoreferee nader onderzocht', zo laat de KNVB in het statement weten.

De invoering van een zogeheten Videoreferee is nog verder weg. Wereldvoetbalbond FIFA en de Spelregelcommissie IFAB moeten daar immers nog hun akkoord voor geven. De KNVB heeft aangegeven op de lange termijn wel toekomst te zien in een scheidsrechter, of zijn assistent(en), die diverse camerabeelden kunnen gebruiken om tot een beslissing te komen.

De KNVB heeft ook al laten weten wat de pilot qua kosten met zich meebrengt. 'Voor de pilot Arbitrage 2.0 zal gewerkt worden met een begroting van € 500.000 voor een periode van twee jaar. Het grootste gedeelte van de kosten heeft betrekking op de aanschaf van het systeem ( 330.000 euro). Overige kosten bestaan uit installatie, keuring, software en manuren voor bediening en onderzoek.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen