Driedubbele coëfficiëntendreun voor Nederland

Reacties

Het coëfficiëntenseizoen is op gang gekomen en Nederland heeft de eerste opdoffer al geïncasseerd. De uitschakeling van Go Ahead Eagles zal nog lang nadreunen in de spannende strijd met Portugal.

Driedubbele coëfficiëntendreun voor Nederland
© Pro Shots
SK Brann
SK Brann
2 - 1
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles
Vojvodina Novi Sad
Vojvodina Novi Sad
1 - 3
Ajax
Ajax

Er was een periode dat Nederland brutaal naar Frankrijk keek als de te pakken ploeg, maar inmiddels is het realiteitsbesef ingedaald dat Portugal van het lijf houden de belangrijkste taak wordt in de komende seizoenen. Voor die missie bewees Go Ahead zichzelf en Nederland een slechte dienst door uitgeschakeld te worden door SK Brann.

Nederland begon het Europese seizoen met zes teams, daar zijn er nu nog maar vijf van over om punten te pakken in Europa. Het UEFA-recept is bekend: alle behaalde punten blijven door zes gedeeld worden na de uitschakeling van de ploeg uit Deventer. Het numerieke voordeel ligt vanaf het begin al bij Portugal, dat de behaalde coëfficiëntenpunten door slechts vijf clubs hoeft te delen.

Na de uitschakeling van Go Ahead werd duidelijk dat Ajax wel doorging in Europa, daarna viel al ook snel de conclusie dat we vanuit Portugal voorlopig geen cadeautjes hoeven te verwachten. Vitória Guimarães, met ex-Ajacied Bruno Varela op doel, stond al voor rust op een 4-0 voorsprong tegen Floriana FC uit Malta. In het Europa League-voorportaal won Braga over twee duels met 7-0 van Maccabi Petach-Tikva.

Waar Nederland dus een troef verliest, blijft Portugal overeind met vijf teams. In de volgende ronde is de Nederlandse coëfficiëntenhoop gevestigd op Zwitserland, want zowel Guimarães als Braga treft een club uit dat land. FC Zürich moet Guimarães uit de Conference League zien te stoten, Braga neemt het op tegen Servette in de derde voorronde van de Europa League. FC Porto (Europa League), Benfica en Sporting Portugal (Champions League) zijn al verzekerd van deelname aan een hoofdfase.

Wat nu nog in het voordeel van Nederland spreekt, is de relatief comfortabele voorsprong van ruim 5.000 coëfficiëntenpunten op Portugal. Het is aan Ajax (tegen Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League) en FC Twente (Red Bull Salzburg in derde voorronde Champions League) om in de komende weken weer een glimlach op de gezichten van de Nederlandse coëfficiëntenliefhebbers te krijgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.