Droomdebuut Zirkzee levert Ten Hags United late zege op

Joshua Zirkzee is de nieuwe held van Old Trafford. De van Bologna gekochte spits werd vrijdagavond vlak voor tijd matchwinner voor zijn nieuwe club Manchester United. Zirkzee besliste drie minuten voor tijd de Premier League-ouverture, thuis tegen Fulham. Ook Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui debuteerden voor The Red Devils.

Manchester United
1 - 0
Fulham
Fulham

Het eerste moment van opwinding kwam na een kleine tien minuten. Old Trafford schreeuwde om een strafschop na een vermeende overtreding op Amad Diallo. De VAR keek even maar greep niet in – zoals het sowieso de bedoeling is dat de mannen achter het scherm zich dit seizoen minder vaak gaan mengen in wedstrijden. En vaker op X om zaken uit te leggen, zoals ook nu meteen gebeurde.

Manchester United kon de wedstrijd in het eerste kwart niet dicteren, daarna wel. De thuisploeg, met Noussair Mazraoui meteen in de basis, kreeg via Bruno Fernandes twee goede kansen op 1-0. De Portugees die deze week zijn contract verlengde, kreeg het niet voor elkaar om te scoren. Verder opvallend: even voor rust kreeg Harry Maguire geel voor een schwalbe, de centrumverdediger wilde wel heel opzichtig een strafschop versieren.

Ook in de tweede helft verstopte Fulham zich niet, maar de ploeg van Ten Hag bleef bovenliggend. Waar de mogelijkheden voor rust vooral voor Fernandes en Casemiro vielen, mochten nu ook andere spelers gevaar stichten. Mason Mount stuitte op Bernd Leno, die een prima pot keepte, en wonderkind Kobbie Mainoo zag zijn poging een meter naast vliegen. Na een klein uur klonk er gejuich op Old Trafford.

Niet om een doelpunt, maar wel om de aanstaande invalbeurt van een man die voor doelpunten moet gaan zorgen: Joshua Zirkzee trok zijn wedstrijdshirt aan voor zijn officiΓ«le debuut bij Manchester United. Hij verving Mount om iets te forceren. Dat was nodig ook: United was beter, maar stapelde zeker niet kans op kans tegen Fulham, met onder meer Kenny Tete en Calvin Bassey.

Drie minuten voor tijd maakte Zirkzee zijn debuut tot een onvergetelijke vrijdagavond door een voorzet vanaf de rechterkant te promoveren tot doelpunt. Op een moment dat een zwak United zich tevreden leek te moeten stellen met een punt, redde de Schiedamse spits de avond met een knappe spitsengoal. De 1-0 kwam niet meer in gevaar. De United-defensie, inmiddels versterkt met de eveneens debuterende Matthijs de Ligt, hield de Londense ploeg eenvoudig van het lijf. Omdat Alejandro Garnacho een amper te missen kans verprutste, bleef Zirkzee de matchwinner.

Volgende week wacht United een zware test: op zaterdagmiddag wacht de uitbeurt bij Brighton & Hove Albion. Een week erop krijgen ze aartsrivaal Liverpool op bezoek.