Drukke zomer voor Real: Galácticos te koop

De Spaanse sportkrant AS verwoordde het zeer fraai, nadat Real Madrid vorige week werd uitgeschakeld door Juventus in de Champions League. 'Het is niet het einde van de wereld. Het is het einde van het Galáctico.' Na de onthutsende 2-1 nederlaag bij Getafe is het rijk der Galácticos inderdaad ten einde. De meest gestelde vraag is: Wie mag er nog blijven?

Drukke zomer voor Real: Galácticos te koop

'Moeilijk?', reageerde Guti op de vraag of het moeilijk is voor Real Madrid om in de laatste tien competitieduels de achterstand van elf punten op koploper Barcelona weg te poetsen. 'Nee, het is onmogelijk. We kunnen de competitie niet meer winnen. Niet alleen vanwege het verschil in punten, maar vooral omdat we ons hoofd niet meer omhoog krijgen. Een ploeg die geen uitwedstrijden kan winnen en die niet eens in staat is om bij het doel van de tegenstander te komen, zal echt geen prijs pakken.'

Ook coach Wanderley Luxemburgo heeft zich neergelegd bij het einde van de titelstrijd. 'De problemen hebben alles met gedrag te maken. We moeten zorgen dat we de tweede plaats vasthouden en ons voorbereiden op het komende jaar.' Zizou en Becks treuren na het verlies bij Juve Achter dat volgende jaar mag Luxemburgo zelf een groot vraagteken zetten, want het is allerminst zeker of de Braziliaan, die sinds januari coach is van De Koninklijke, in juli aan een nieuw seizoen mag beginnen. Zijn harde aanpak maakt weinig los bij de spelers, bovendien verandert hij wel erg vaak zijn opstelling. De namen van Fabio Capello en Rafael Benítez circuleren. En Luxemburgo is niet de enige die moet oppassen. De op één na rijkste club ter wereld is hard op weg om voor het tweede opeenvolgende seizoen geen enkele prijs te pakken. Alle reden voor een grote schoonmaak.

'Een jaar geleden zei iedereen nog dat we alle competities zouden gaan winnen en dat we het beste Madrid ooit hadden', memoreerde voorzitter Florentino Pérez het verval, dat zich inzette op 6 april 2004, toen AS Monaco Real uitschakelde in de Champions League. Sindsdien is het tobben. Pérez na het verlies bij Getafe: 'We moeten de ploeg blijven steunen en dromen over de mogelijkheid, hoe klein ook, om de Liga alsnog te winnen. Ik droom nog steeds elke dag. Later hebben we nog genoeg tijd om te analyseren. Dan zullen we de nodige beslissingen nemen, waardoor we weer de kampioen van Spanje en Europa zullen worden.'

      contract   gekocht voor
Beckham (29)   2007   30.000.000e
Figo (32)   2006   60.000.000e
Owen (25)   2009   12.000.000e
Raúl (27)   2010   nvt
Roberto Carlos (31)   2007   3.000.000e
Ronaldo (28)   2008   50.000.000e
Zidane (32)   2007   78.000.000e
Zidanes en Pavónes

Daarmee brengt hij zijn toekomst in gevaar, hoe populair hij bij de fans ook is. Het is een publiek geheim dat voorzitter Pérez hem liever kwijt dan rijk is. Raúl is één van de leiders in de kleedkamer én hij is één van de weinigen door wie de voorzitter de laatste jaren is aangepakt. Andere kritische spelers zoals Fernando Redondo, Fernando Hierro en Fernando Morientes zijn allen al verkocht door de preses.

Raúl is niet de enige die moet vrezen, naar verluidt zou Zinedine Zidane als enige Galáctico zeker zijn van zijn plaats. Hij is immers de favoriet van Pérez. Maar Roberto Carlos, Ronaldo, David Beckham, Luis Figo en Michael Owen zouden om uiteenlopende redenen volgend seizoen wel eens allemaal een ander tenue kunnen dragen. Het grootste obstakel daarbij vormen de doorlopende contracten (zie kader) en de gigantische salarissen. Geen van de sterren verdient jaarlijks minder dan vier miljoen euro. Niemand zal dus zo maar vertrekken. Voorzitter Pérez wacht dus een drukke en waarschijnlijk heel dure zomer.

Bekijk hier al onze video's