Duitsland klopt Denemarken in waterballet en staat in de kwartfinale

Duitsland heeft in de achtste finale van het EK in eigen land afgerekend met Denemarken. De VAR hielp de ploeg van Julian Nagelsmann daarbij een handje. Eerst werd een Deens doelpunt afgekeurd, niet lang daarna kreeg Duitsland een strafschop. Doelpunten van Kai Havertz en Jamal Musiala waren genoeg voor de zege.

Duitsland
Duitsland
2 - 0
Denemarken
Denemarken

Niclas Füllkrug begon tegen Denemarken opnieuw op de bank. Hoewel de geluiden over een potentiële basisplaats afgelopen week steeds luider werden, koos Nagelsmann opnieuw voor Kai Havertz in de punt van de aanval. Leroy Sané stond wel in de basis, wat ten koste ging van Florian Wirtz.

Duitsland dacht razendsnel op voorsprong te komen in Dortmund. Nico Schlotterbeck, die in de defensie de geschorste Jonathan Tah verving, kopte al na drie minuten raak in het stadion van zijn werkgever. Scheidsrechter Michael Oliver zette echter snel een streep door het Duitse feest. Hij zag een overtreding in aanloop naar het doelpunt.

Duitsland bleef op zoek naar de openingstreffer. Zo zat doelman Kasper Schmeichel Havertz tot twee keer toe dwars met fraaie reddingen. Het knetterde niet alleen op het veld, maar ook daar boven. Onweer zorgde ervoor dat de wedstrijd in de 35ste minuut werd stilgelegd door Oliver. Na de herstart kreeg Denemarken op slag van rust nog een levensgrote kans, maar Manchester United-spits Rasmus Højlund stuitte op Manuel Neuer.

In de tweede helft was het juist Denemarken dat binnen een paar minuten op voorsprong leek te komen. Joachim Andersen kreeg de bal voor zijn voeten in het zestienmetergebied en liet Neuer kansloos. De VAR stak echter een stokje voor zijn openingstreffer, want Andersens ploeggenoot Thomas Delaney stond een teenlengte buitenspel. Het werd nog erger voor de verdediger van Crystal Palace, want niet veel later ging de bal op de stip vanwege een handsbal van hem, opnieuw geconstateerd door de VAR. Zo ging Andersen van held naar schlemiel.

Havertz mocht aanleggen en schoot de bal koeltjes binnen: 1-0. Duitsland kreeg daarna uitstekende mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Havertz ging alleen op Schmeichel af, maar wipte de bal net naast. Na iets meer dan een uur spelen bracht de aanvaller van Arsenal Sané in stelling, maar die schoot van dichtbij net naast.

Jamal Musiala zorgde uiteindelijk na bijna zeventig minuten voor de beslissing. Schlotterbeck stuurde hem met een geweldige pass richting Schmeichel. Daar wist Musiala wel raad mee: 2-0. Invaller Wirtz maakte in de blessuretijd nog de 3-0, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Duitsland mag blijven dromen van EK-winst in eigen land. In de kwartfinale treft de ploeg Spanje of Georgië. Denemarken, op het vorige EK nog halvefinalist, is na de eerste nederlaag meteen klaar.