Duitsland op zijn Duits langs betere Turken

Ditmaal was het slotakkoord niet besteed aan Turkije. De Turken verdienden de plaats in de finale, maar het was Duitsland dat in de laatste minuut toesloeg en het ticket naar Wenen veroverde dankzij een 3-2 overwinning.

Zoals zo vaak dit EK met wedstrijden van Turkije zat het venijn in het slot. De ploeg van bondscoach Fatih Terim leek zelfs op weg naar een nieuwe stunt, want Semih Sentürk tekende in de 86ste minuut voor de gelijkmakende 2-2, door bij de eerste paal voor Per Mertesacker te komen en doelman Jens Lehmann te kloppen.

Maar in de negentigste minuut sloeg Duitsland alsnog toe. Philipp Lahm zette de aanval op en ontsnapte over de linkerflank omdat zijn tegenstander Colin Kazim-Kazim de achtervolging moest staken vanwege een blessure. Thomas Hitzlsperger zag de back vrijstaan, waarna Lahm prachtig de bal in de eerste kruising joeg: 3-2.

Een nieuwe gelijkmaker én stunt bleken te veel gevraagd voor Turkije, al was dat gezien het spelbeeld meer dan verdiend geweest. Waar Duitsland zelden initiatief toonde om voetballend het doel van Rüstü Reçber te zoeken, daar waren de Turken vanaf het eerste fluitsignaal actief op zoek naar een treffer. 2-1 voor Duitsland Turkije zette de Duitsers onder druk en waagde negentien schotpogingen, waarvan er elf op het doel van Jens Lehmann gingen. Dat zijn heel andere cijfers dan die van de mannen van Joachim Löw. Negenmaal schoten zij, waarvan drie tussen de palen. Máár dat waren ook gelijk drie treffers. Zo won niet de best voetballende ploeg, maar wel de meeste sluwe en meest efficiënte.

Turkije zag zijn goede start nog wel beloond met een terechte voorsprong in de 22ste minuut. Nadat Kazim-Kazim voor de tweede maal de lat had geraakt, tikte de sterk spelende Ugur Boral de bal in de rebound ietwat gelukkig door de benen van Jens Lehmann in het doel.

Vier minuten later, bij de eerste de beste tegenstoot van Duitsland, stond de 1-1 echter al op het scorebord. Lukas Podolski rukte op over links en bediende Bastian Schweinsteiger bij de eerste paal, die de bal heel beheerst over Rüstü heen lepelde.

En in de 79ste minuut was het zowaar wéér raak, geheel tegen de verhouding in. Rüstü ging in de fout bij een hoge voorzet van Lahm en Miroslav Klose kopte simpel de 2-1 binnen. Turkije dacht nog even te geloven in een nieuw mirakel dankzij de gelijkmaker van Semih, totdat Lahm in de laatste minuut toesloeg.