Een ordinaire kampenstrijd verdeelt ADO Den Haag
Degradatie naar de Eerste Divisie en een bijna-faillissement. Je zou denken dat ADO Den Haag de grootste klappen voor dit seizoen wel heeft gehad. Maar niks is minder waar. Zoals bekend staat de club al sinds de zomer van 2020 te koop. Zwitsers, Amerikanen en Hagenezen probeerden de aandelen over te nemen van grootaandeelhouder United Vansen, maar vooralsnog zonder resultaat.
Op dit moment zijn er twee serieuze overnamekandidaten over. Enerzijds is daar Martin Jol, die samen met Ed Maas en enkele vastgoedmannen de aandelen wil overnemen van de Chinese grootaandeelhouder. De club schermt echter meteen miljoenenbod van Ad Nederlof, een ondernemer uit de Quote 500. Het kamp-Jol is van mening dat United Vansen als grootaandeelhouder het aanspreekpunt is in de overnamekwestie. Nederlof praat met de directie, rvc, HFC (de Haagse aandeelhouder) en Stichting Toekomst ADO. De club ADO Den Haag dus.
Aangezien iedereen zijn belangen en voorkeuren heeft, is er inmiddels een ordinaire kampenstrijd ontketend. Er zijn de laatste weken meer stekelige persberichten verstuurd dan dat ADO punten pakte. Nadat de interesse van Jol openbaar was geworden, reageerde de woordvoerder van de club dat zij hier niet van op de hoogte waren. Bovendien werd in een persbericht gemeld dat Nederlof de partij was waar op dit moment mee werd gesproken. Maar volgens het kamp-Jol waren de Hagenezen wel degelijk op de hoogte.
Afgelopen weekend stuurde een prominent lid van de HFC, overduidelijk vanuit het kamp-Jol, een gepeperde mail aan HFC-voorzitter Harm de Boer én alle overige leden. Daarin werden persoonlijke app-gesprekken gedeeld waaruit duidelijk werd dat rvc-voorzitter Frans van Steenis wel degelijk op de hoogte was. ADO reageerde een dag later via een persbericht dat het nog altijd wacht op een reactie van Jol. Intussen voerde United Vansen, dat al langer probeert om van enkele directieleden, rvc-leden én minderheidsaandeelhouders af te komen, de druk op vanuit China. Het lekte de salarissen van de rvc in de pers. Van Steenis zou dertigduizend euro per jaar ontvangen.
Een paar dagen later kwam datzelfde UVS, dat maandenlang onbereikbaar was voor commentaar, met een eigen persbericht. Ze vonden het schokkend dat de rvc en minderheidsaandeelhouders op een dergelijke manier omgingen met een clubicoon als Martin Jol. 'Hij is net als wij zonder enige vorm van respect behandeld.' Daarnaast benadrukte UVS de betalingen aan de rvc. 'Frans van Steenis en de twee andere Nederlandse rvc-leden stonden erop dat ze voor hun diensten betaald zouden worden.' Dit alles zorgde voor woedende reacties onder supportersgroeperingen, die nu een gesprek eisen. Het enige wat op dit moment zeker is, is dat er nog aardig wat koppen moeten rollen voordat ADO wordt verkocht.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login