Eerbetoon aan Johan Cruijff: award voor beste coach naar hem vernoemd

Reacties

Op het Gouden Bal-gala in Parijs is maandagavond op fraaie wijze eer betoond aan Johan Cruijff. Het Nederlandse voetbalboegbeeld is voortaan naamdrager van de award voor de beste coach.

Eerbetoon aan Johan Cruijff: award voor beste coach naar hem vernoemd
© Pro Shots

Dat werd bekendgemaakt tijdens de avondvullende voorstelling vol prijzen die worden uitgereikt. Die voor beste trainer was er tot dusver niet bij, maar voortaan wordt die dus ook vergeven. De winnaars ontvangen dan een trofee die de naam draagt van de in 2016 overleden Cruijff. Zijn zoon Jordi, aanwezig op het festijn, bedankte de organisatoren voor de geste.

Cruijffs trainerscarrière liep van 1985 tot 1996. Eerst stond hij drie jaar aan het roer bij Ajax, daarna volgden acht jaar waarin hij de scepter zwaaide in Camp Nou. In Amsterdam won hij twee keer de beker en de Europacup II, bij Barcelona zette hij vier landstitels, de Copa del Rey, de Europacup II en de Europacup I op naam.

Ancelotti onderscheiden
De eerste winnaar van de onderscheiding werd Carlo Ancelotti. De oefenmeester van Real Madrid was er niet om zijn prijs in ontvangst te nemen door de veelbesproken boycot van De Koninklijke.

Ancelotti gidste Real Madrid afgelopen seizoen naar de Champions League-winst en de Spaanse landstitel. De 65-jarige Italiaan kreeg de voorkeur boven onder anderen Xabi Alonso, die vorig seizoen ongeslagen kampioen werd met Bayer Leverkusen en tevens de Duitse beker won.

Ook Luis de la Fuente (Europees kampioen met Spanje), Gian Piero Gasperini (Europa League-winnaar met Atalanta), Pep Guardiola (Engels kampioen met Manchester City) en Lionel Scaloni (Copa América-winnaar met Argentinië) sleepten een nominatie in de wacht. Bij de vrouwen ging de award naar Emma Hayes, die olympisch kampioen werd met de Verenigde Staten. Sarina Wiegman, de bondscoach van Engeland, behoorde tot de kanshebbers.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.