EK-terugblik Dag 3: rumoer rond spitsen bij Spanje-Italië
Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?
data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/1db3c76a-4c8e-4797-a2fe-122a8dcc8e74_image5728184798306208611.jpg" /> De wedstrijd tussen Spanje en Italië ging vooral over spitsen of juist een gebrek daaraan. Vicente del Bosque liet zijn elftal beginnen met drie aanvallende middenvelders in de voorhoede, terwijl Cesare Prandelli eindelijk zijn gedroomde duo Mario Balotelli-Antonio Cassano op kon stellen.
Aanvankelijk leek Spanje de dupe te worden van zijn eigen tactiek. Vloeiende combinaties strandden telkens bij de afronding. Ook Italië had moeite met scoren, vooral omdat Mario Balotelli oog in oog met keeper Iker Casillas aarzelde wat te doen - zelf schieten of toch afgeven - en onderwijl de aanstormende Sergio Ramos niet zag, waarna die de bal ontfutselde aan de Italiaan.
'Ik weet niet wat Mario overkwam', verbaasde Prandelli zich na afloop over zijn pupil. 'Hij had twee opties en in dit geval eigenlijk maar één. Hij had de bal af moeten geven aan Antonio Cassano.' Balotelli's black-out had geen invloed op Prandelli's wisselbeleid. 'Ik had al besloten dat ik Di Natale wilde inbrengen vóór die fout, dus het was niet als straf bedoeld.' Di Natale liet wél zien over de besluitvaardigheid van een echte topscorer te beschikken. Vier minuten na zijn invalbeurt bekroonde hij een steekpass van Andrea Pirlo met een loepzuiver schot in de verre hoek: 1-0. Het is voor Prandelli wellicht aanleiding genoeg om zijn droomkoppel toch uit elkaar te halen en Di Natale tegen Kroatië vanaf het begin te laten spelen.
Cesc Fabregas toonde tegen Italië aan de rol van valse spits aan te kunnen, door na een goede loopactie koeltjes de 1-1 binnen te schieten. Opmerkelijk genoeg koos Del Bosque ervoor om Fabregas naar de kant te halen en in het laatste kwartier toch met een echte spits te voetballen.
Fernando Torres kreeg zijn kans, maar faalde twee keer oog in oog met Buffon. Spanje mag volgens de op de tribune aanwezige Real Madrid-coach José Mourinho dan steriel ogen zonder diepe spits, de optredens van Fabregas en Torres zullen Del Bosque niet van gedachten hebben doen veranderen. Ierland was voor het eerst sinds 2002 weer te bewonderen op een groot toernooi. Tijdens het WK 2002 haalden de Ieren nog de achtste finales, waarin Spanje pas na strafschoppen de betere was. Ditmaal lijkt het Ierse sprookje nu al ten einde, nadat Kroatië voetbaltechnisch superieur bleek aan de op lange ballen en fysieke kracht vertrouwende ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni.
De Italiaan was na de 3-1 nederlaag niet te spreken over scheidsrechter Björn Kuipers, die vlak voor rust een lastige beslissing moest nemen bij de 2-1 van Kroatië. 'Die tweede treffer was heel belangrijk voor het wedstrijdverloop. Ik zei tegen de arbiter dat op tv-beelden was te zien dat die speler twee meter buitenspel stond', aldus Trapattoni. De Kroatische spits Nikica Jelavic (foto) scoorde in buitenspelpositie, maar het doelpunt werd toegekend omdat de bal via een Iers been bij de vrijstaande Jelavic terecht kwam. Een nieuwe spelsituatie ontstond doordat de Ieren in balbezit kwamen en daar vervolgens slordig mee omsprongen. De beslissing van Kuipers was daarmee volgens voormalig collega Mario van den Ende (zie twitterbericht boven) de juiste. Samenstelling: Tim Vos
Foto's: VI Images