Emanuelson bij Oranje, het zou zomaar kunnen

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Gillette Speler van de Week. Tijdens de twaalfde speelronde was dit Ajacied Urby Emanuelson.

Emanuelson bij Oranje, het zou zomaar kunnen

Tegen AZ versloeg Emanuelson de Argentijnse keeper Sergio Romero vorige week zondag met een knal van dertig meter. Vier dagen later in het bekerduel met FC Dordrecht behoedde hij Ajax voor een publieke tuchtiging door twee treffers voor zijn rekening te nemen, waarvan de laatste in de laatste minuut van de verlenging van grote afstand in de kruising zeilde.

En zondag brak hij Feyenoords verzet door vlak na rust de 2-0 in het dak van het doel te jagen.

Vast staat dat Urby Emanuelson steeds meer lijkt te luisteren naar zijn vader Errol, niet de beste trainer uit zijn carrière maar wel de hardste Die had hem al zo vaak gezegd: Eis meer vrije trappen op en schiet vaker op doel want je hebt een levensgevaarlijk schot. Liefst vier keer plofte vorige week het wonder uit zijn wreef.

Nu is hij bezig aan zijn vijfde seizoen in Ajax 1 en nog steeds is Emanuelson de verpersoonlijking van Ontdek je Plekje in het betaalde voetbal. Een speurtocht zonder einde naar de positie die het beste bij hem past.

Ach, waar heeft-ie niet gespeeld? Linksback, linkermiddenvelder en linkerspits. In de A1 voetbalde hij ook wel eens als inschuivende libero en Co Adriaanse herinnert hem uit die tijd ook als de ideale nummer 10. Eigenlijk is de stylist uit de Bijlmer daarmee het zinnebeeld van Ajax’ jeugdopleiding van de laatste jaren. De Amsterdamse club leidt steeds minder specialisten en steeds meer allrounders op.

Bovendien is Urby Emanuelson een calculerende voetballer geworden. Net als Henk ten Cate eerder heeft Martin Jol hem voorgehouden dat de linksbackpositie voor hem de grootste kans biedt om terug te keren in het Nederlands elftal. Tenslotte zijn daar met Giovanni van Bronckhorst en Edson Braafheid niet de grootste zekerheidjes van Oranje voorhanden.

'Mijn ambitie is om mee te gaan naar het WK', zei Emanuelson recent. En dan kan zijn nadeel ook zomaar een pré worden. Want multifunctionele spelers zijn de droom van iedere trainer. Urby bij Oranje. Als het nog effe mee blijft zitten, zou het zomaar kunnen. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen