Eredivisie gaat België mogelijk achterna met nieuw format
De uitkomst van de tweedaagse vergadersessie van de ECV over de nieuwe opzet van de Eredivisie is dat er twee competitiemodellen worden uitgewerkt. Die moeten leiden tot een definitief voorstel voor het Eredivisie-format vanaf het seizoen 2018/19.
Een van de belangrijkste conclusies van de vergaderingen tussen afgevaardigden van de verschillende Eredivisie-clubs is dat de degradatieregeling waarschijnlijk wordt verruimd. De kans is groot dat er in de toekomst twee directe degradanten zijn. Daar komen er via de play-offs nog één en misschien zelfs twee bij. Op de huidige regeling, waarbij alleen de hekkensluiter degradeert, was veel kritiek.
Over de nieuwe competitieopzet is ook al enige duidelijkheid. Die heeft in beide voorstellen wel wat weg van het Belgische play-offsysteem. In het ene model spelen er achttien clubs in de Eredivisie, waarvan de bovenste zes na het reguliere seizoen nog één keer tegen elkaar spelen in een kampioenspoule. De onderste twaalf clubs strijden in diverse poules tegen degradatie.
De meest ingrijpende opzet, die ook op het meeste weerstand stuit, behelst het terugbrengen van de Eredivisie naar zestien teams. Na een reguliere competitie van dertig duels speelt de topzes vervolgens nog uit- en thuiswedstrijden tegen elkaar in een kampioensgroep. De onderste tien clubs treffen elkaar nog één keer om degradatie te voorkomen, maar hebben ook nog kans op Europees voetbal.
Optie drie is het handhaven van de huidige Eredivisie-opzet met play-offs om Europees voetbal en tegen degradatie naar de Jupiler League, waarbij het verruimen van de promotie- en degradatieregeling eveneens een optie is. De bedoeling is dat de clubs eind mei met een bindend voorstel komen en dit tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal presenteren.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login