Farioli roemt mentaliteit van 'voorbeelden' Henderson en Weghorst

Reacties

Ajax-trainer Francesco Farioli was zondag na de late zege op FC Groningen (3-1) erg te spreken over de inbreng van Wout Weghorst. De 32-jarige spits groeide als invaller uit tot matchwinner, terwijl het hoogst onzeker was of hij wel op tijd fit zou zijn.

Farioli roemt mentaliteit van 'voorbeelden' Henderson en Weghorst
© Pro Shots
Ajax
Ajax
3 - 1
FC Groningen
FC Groningen

Donderdag ontbrak Weghorst immers nog in Praag, toen Ajax daar in actie kwam voor de Europa League tegen Slavia. De aanvaller bleef in Amsterdam om aan zijn fitheid te werken. Zaterdag sprak Farioli met hem af dat hij alleen een beroep op hem zou doen als er iets moest worden geforceerd tegen Groningen. Dat bleek het geval. 'En hij heeft zijn job gedaan', glimlachte de Italiaanse trainer na afloop op de persconferentie.

Farioli is er eigenlijk geen liefhebber van om spelers in te zetten die niet volledig fit zijn. 'Ik ben daar eerlijk gezegd vrij conservatief in: ik wil een speler nooit dwingen als het risico groter is dan de mogelijke beloning', verklaarde de trainer. 'Maar vandaag hadden we twee mooie voorbeelden van professionaliteit en verlangen om iedere minuut van hun leven in te zetten om Ajax te helpen. De één is Wout, de andere is Jordan Henderson.'

Henderson reisde speciaal af naar Engeland om op tijd fit te geraken voor het duel met Groningen en maakte als invaller eveneens zijn opwachting. 'Hun bijdrage heeft ons vandaag gelukkig echt geholpen.' Die mentaliteit was voor Farioli ook een belangrijke reden Weghorst erbij te willen hebben. 'Wout is een speler waarvan we wisten dat hij ons echt kon helpen, op vele manieren. Natuurlijk als voetballer, maar ook met zijn karakter en winnaarsmentaliteit.'

Tegen Groningen betaalde het aantrekken van Weghorst zich uit. Voor het eerst sinds 2006 trok Ajax een thuisduel in de Eredivisie na de negentigste minuut naar zich toe met de winnende treffer. Vervolgens maakte Chuba Akpom er ook nog 3-1 van op aangeven van Weghorst, die de interlandperiode kan gebruiken om aan zijn fitheid te werken. Bondscoach Ronald Koeman riep hem vanwege zijn lichte blessure niet op voor het Nederlands elftal.

Lees op VI PRO meer over de rol van Weghorst, zijn afwezigheid bij Oranje en het luxeprobleem van Ajax in de spits.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.