FC Groningen stoomt door, AZ wankelt

FC Groningen is uitstekend in de race om het toch al geslaagde seizoen nog fraaier te beëindigen. De ploeg van Ron Jans begon de eerste finale in de play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League tegen AZ met een klinkende overwinning in de eigen Euroborg (3-1).

De zege was verdiend op basis van de tweede helft. Voor rust was het duel matig. Groningen had meer de bal en kreeg een paar halve kansen. Maar AZ had in de beginfase al kunnen scoren toen Denny Landzaat alleen voor Bas Roorda naast schoot.

Pas na rust kwam de schwung erin. Groningen schakelde een tandje bij en had al snel succes. Yuri Cornelisse combineerde soepel met Erik Nevland en kreeg de bal terug. De aanvaller mikte vervolgens onberispelijk raak voor de 1-0.

Roorda voorkwam tien minuten voor tijd dat AZ langszij kwam. Hij redde knap op inzetten van Kenneth Perez en Joris Mathijsen. Snel daarna sloeg Groningen toe. Mark-Jan Fledderus loste een dwarrelschot dat vlak voor de lat daalde.

De feestvreugde in Het Noorden werd vlak voor tijd nog eens vergroot. Antoine van der Linden volleerde de bal geweldig in de kruising, waardoor Groningen op rozen leek te zitten voor de return zondag in Alkmaar.

In blessuretijd bewees AZ zichzelf een goede dienst door te scoren. Perez zette voor en Kew Jaliens kopte de zo belangrijke uitgoal binnen. De ploeg van Louis van Gaal heeft nu aan een 2-0 zege in De Hout genoeg om alsnog te overleven.