FC Porto kampioen, Adriaanse nu toptrainer

FC Porto heeft de Portugese landstitel binnen. Uit tegen het al gedegradeerde Penafiel won de ploeg van Co Adriaanse met 1-0, waardoor het niet meer te achterhalen is door de concurrentie.

De uitslag viel erg laag uit omdat Porto er alleen uit een strafschop in slaagde Penafiels uitblinker Nuno Santos te passeren. Vlak na rust schoot Adriano van elf meter raak nadat Nuno Diogo een overtreding had gemaakt op Ibson.

Porto probeerde het in totaal bijna 25 keer, maar een tweede treffer bleef uit. Het weerhield de aanhang van Porto er niet van voortijdig feest te vieren. Met nog een minuut te spelen bestormde een aantal supporters het veld.

Doelpuntenmaker Adriano meldde zich beroofd van zijn tenue in zijn ondergoed in de kleedkamer nadat de scheidsrechter het duel had stilgelegd. Het duurde een stief kwartiertje voordat de rust was teruggekeerd en het duel kon worden uitgespeeld.

De Nederlandse coach van Porto mag zich nu officieel toptrainer noemen. Adriaanse pakte zijn eerste grote prijs als coach en op prijzen worden trainers nu eenmaal afgerekend, zo betoogde hij zelf al eerder.

De prestatie van de Amsterdammer is des te knapper omdat Adriaanse ook in Portugal aanvallend voetbal, met een laatste linie van maar drie man, propageerde. Aanvankelijk spraken vriend en vijand van een zelfmoordtactiek, maar met nog twee duels te gaan is Porto met afstand 's lands beste.