FC Porto met Adriaanse veruit Portugals beste

'Wat een chaos', verwees Co Adriaanse naar de minuten die voorafgingen aan het binnenhalen van de Portugese titel. Vlak voor het eindsignaal van het met 1-0 gewonnen uitduel met Penafiel konden de massaal meegereisde supporters zich niet beheersen, ze bestormden het veld waardoor de partij werd stilgelegd en pas een kwartier later uitgespeeld.

FC Porto met Adriaanse veruit Portugals beste

Het deerde Adriaanse weinig. De coach die jarenlang aasde op een hoofdprijs, heeft er dan eindelijk eentje te pakken. En dat zonder concessies te doen. FC Porto speelde à la Adriaanse in een land waar verdedigen normaler is dan aanvallen. Met een hecht collectief, een uitgebalanceerd middenveld en spelers als Ricardo Quaresma (foto links), Lucho González (foto rechts) en Adriano die aanvallend een beslissing kunnen forceren. Ook al scoorden de Dragões niet zo veel (slechts vijftig maal in 32 wedstrijden), toch pakten zij het kampioenschap.

'De overwinning is van iedereen', jubelde voorzitter Pinto da Costa. 'De spelers waren fantastisch en de treinador heeft een enorme moed en vastberadenheid. Niemand kan de juistheid van deze titel in twijfel trekken.' Daarmee heeft de voorzitter gelijk, want ook al kende FC Porto een moeilijke start, uiteindelijk bleek azul e branco veruit de beste ploeg van de Superliga. In de competitie verloor Adriaanse's ploeg slechts drie keer, waarvan twee keer tegen Benfica. En de laatste acht wedstrijden won Porto zonder een tegentreffer te incasseren.

Toch had de Nederlandse trainer het niet makkelijk in zijn eerste maanden in Oporto. Hij moest opboksen tegen de legende van José Mourinho, had een aantal spelers zien vertrekken en vloog er al snel uit in de Champions League. Tel daar de on-Portugese speelwijze en Adriaanse's non-conformistische werkwijze bij op, en het was niet moeilijk te raden dat hij flink onder vuur van de Portugese pers kwam te liggen. Dat vuur bleek zo hevig dat FC Porto besloot om half december een persboycot in te stellen. Die is nog steeds van kracht, ook al heeft de pers inmiddels laten weten ervan overtuigd te zijn dat Adriaanse een goede coach is. Ook zaterdag na het binnenhalen van de titel sprak Adriaanse niet meer dan enkele zinnetjes tijdens het na elke wedstrijd verplichte tv-interview. 'We hebben enkele moeilijke momenten gekend, maar we hebben altijd vertrouwen gehad in ons werk. Iedereen geloofde in het systeem dat we hebben geïntroduceerd en door hieraan vast te houden hebben we de titel gepakt.'

Een dag eerder maakte Adriaanse een uitzondering door op een persconferentie vooruit te blikken naar komend seizoen. 'Volgend jaar wil ik uitverkochte stadions zien. We moeten zestig tot zeventig keer scoren. Ik hou er niet van te winnen met 1-0. Ik win liever met 6-0 of 6-5. In Nederland zien we voetbal als een product, een vorm van entertainment, dat je moet zien te verkopen met show en spektakel.'

Adriaanse maakt zelf deel uit van die toekomst. Vrij onverwacht mocht hij in november al een nieuw contract ondertekenen bij FC Porto, waardoor hij tot de zomer van 2008 op de bank zal zitten. Voorzitter Pinto da Costa wil een jonge ploeg opbouwen en ziet in de 58-jarige Amsterdamse coach de juiste man voor dat werk. Adriaanse bedankte dan ook de preses voor het vertrouwen, ook al zag hij dit seizoen meer spelers vertrekken dan komen. 'Het grote verschil (met de andere clubs, red.) zit hem in de organisatie. Iedereen die samenwerkte maakte het verschil. Van president Pinto Da Costa, via alle werknemers, tot alle leden van de staf. En natuurlijk de kwaliteit van de spelers. Zij waren erg goed.' Net als hun coach, blijkt uit de titel.

Bekijk hier al onze video's