FC Twente drukt Rutten dieper in de zorgen bij Schalke

FC Twente is na drie wedstrijden al zeker van een vervolg in het UEFA Cup-toernooi. Van het Schalke 04 van ex-trainer Fred Rutten werd met 2-1 gewonnen. De Tukkers hadden daarbij over fortuin niet te klagen.

Het eerste gelukje kon Twente al na twee minuten begroeten. Na een vrije trap van Kenneth Perez kreeg de Schalke-defensie de bal niet weg uit het strafschopgebied. Blaise N'Kufo stuitte nog op doelman Manuel Neuer, waarna Robbie Wielaert de rebound in het doel tikte. De aanvoerder had daarbij voordeel van zijn eerdere buitenspelpositie.

Na de snelle voorsprong had Twente de zaakjes goed op orde. De thuisclub liet Schalke het spel maken en aanvankelijk wisten de Duitsers daar geen raad mee. Dat veranderde halverwege de eerste helft. Schalke werd sterker en kreeg kansen. Twente kwam goed weg toen Heiko Westermann de paal raakte.

Schalke behield ook na rust een overwicht, maar het was Twente dat nog eens scoorde. Op aangeven van Eljero Elia draaide Perez weg bij tegenstander Jermaine Jones en de Deen verzond de bal naar de verre hoek. Doelman Neuer dook nog wel, maar kreeg zijn handen niet meer tegen de bal.

Ondanks de 2-0 voorsprong slaagde Twente er niet in de rust te bewaren. Het spel van de Tukkers werd slordiger en Schalke werd steeds gevaarlijker. De aansluitingstreffer van Gerald Asamoah een klein kwartier voor tijd was wat dat betreft logisch. Na een hoekschop kon de Duitse international in de rebound binnentikken, nadat doelman Sander Boschker in eerste instantie nog op de lijn had gered.

Na de 2-1 kraakte het bij Twente, maar echt grote kansen gaf de ploeg van coach Steve McClaren niet meer weg. Aan de andere zijde hadden N'Kufo en invaller Romano Denneboom in de slotfase nog kunnen scoren voor de thuisclub, maar zij vonden doelman Neuer op hun weg.

Door de zege is Twente zeker van een plaats in de volgende ronde. Met zes punten zijn de Tukkers niet meer in te halen door Racing Santander en Paris Saint-Germain, die ieder twee punten hebben na drie duels. Schalke is met vier punten uit vier wedstrijden afhankelijk van de resultaten tijdens de laatste speelronde.