FC Twente gaat voor primeur in Champions League-voorronde

Reacties

FC Twente probeert zich deze maand als eerste club van buiten de traditionele topdrie via de kwalificaties te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. In het verleden kenden de Tukkers weinig succes in het voorgeborchte van het miljardenbal.

FC Twente gaat voor primeur in Champions League-voorronde
© Pro Shots
Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
2 - 1
FC Twente
FC Twente

Lang namen alleen Ajax, Feyenoord en PSV deel aan de voorrondes in het elitetoernooi. Pas in 2008/09 werd dit gezelschap uitgebreid met FC Twente, dat kansloos ten onder ging tegen Arsenal in de laatste voorronde.

Een seizoen later hield het avontuur voor de Enschedese formatie in de een na laatste kwalificatieronde al op: door een late eigen goal van Peter Wisgerhof ging Sporting Portugal op basis van het aantal uitdoelpunten naar de laatste kwalificatiefase. Twee jaar nadien overleefde FC Twente ten koste van het Roemeense Vaslui de derde voorronde, maar struikelde het daarna over Benfica.

Buiten de club uit de Enschede kende Nederland met AZ maar één andere voorrondevertegenwoordiger van buiten de topdrie. De Alkmaarders legden het in 2020 af tegen Dinamo Kiev in de beslissende wedstrijd: 2-1. De play-offs gingen destijds over één duel wegens roosterstress als gevolg van de coronapandemie.

Clubs buiten traditionele topdrie in CL-voorronde:

Seizoen Team Uitgeschakeld door
2008/09 FC Twente Arsenal (0-2, 0-4)
2009/10 FC Twente Sporting CP (0-0, 1-1)
2011/12 FC Twente Benfica (2-2, 1-3)
2020/21 AZ Dinamo Kiev (0-2)

Alles over de Champions League

We bundelen het laatste Champions League-nieuws op onze Champions League -pagina. Alle wedstrijden zijn hier te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.