FC Twente op zoek naar zesde trainer in vijf jaar tijd
Sinds manager Steve McClaren FC Twente in 2010 naar de landstitel hielp, was er vrijwel elk seizoen wel wat te doen om de trainersstoel. Alfred Schreuder werd zondag de vijfde coach die het sindsdien nauwelijks langer dan een jaar volhield bij de Tukkers.
Voordat McClaren zichzelf ruim vijf jaar terug onsterfelijk maakte door Twente het eerste kampioenschap uit de clubhistorie te bezorgen, was het voor een trainer ongebruikelijk om in Enschede zo kort de scepter te zwaaien. Hans Meyer was tussen januari 1996 en september 1999 ruim drieënhalf jaar eindverantwoordelijke en ook coaches als Fred Rutten (tweemaal) en René Vandereycken hielden het twee seizoenen vol.
Nadat McClaren zijn successen bij Twente had verzilverd met een contract bij Wolfsburg ging het echter langzaam maar zeker bergafwaarts. Als titelverdediger presteerde de Overijsselse club met Michel Preud'homme naar behoren met een tweede plaats en de winst van de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal, maar die sportieve successen hadden opnieuw hun keerzijde. De oud-doelman deed zijn reputatie van weinig honkvaste coach eer aan met een vertrek naar Al-Shabab.
Voorzitter Joop Munsterman zag het in de zomer van 2011 nog als een positief effect van de sportieve voorspoed. 'Drie trainers in de afgelopen vijf jaar vertrokken. Allen zijn trainer van het jaar geworden. Daarna kwam de belangstelling en het onvermijdelijke vertrek.' Die trend werd in de seizoenen erna echter doorbroken. Co Adriaanse moest een half jaar later alweer zijn spullen pakken omdat zijn werkwijze te veel irritatie wekte en de terugkeer van McClaren was evenmin een succes.
In die jaren zette het sportieve verval bij Twente in. Adriaanse pakte ondanks zijn volgens velen te aanvallende speelstijl gemiddeld genomen nog bijna evenveel punten als Preud'homme (1,94 om 1,98 per duel) met een voorlopige derde plaats als resultaat, maar McClaren presteerde bij zijn terugkeer beduidend minder (1,70). Met de kampioenscoach aan het roer verdween de frivoliteit bovendien uit het spel van de Tukkers, die de seizoenen 2011/12 en 2012/13 als zesde eindigden.
Onder het trainersduo Alfred Schreuder/Michel Jansen keerden de goede resultaten terug in de Grolsch Veste. In aanloop naar de knappe derde plaats was er echter veel te doen over de rolverdeling. Jansen was bij gebrek aan de juiste papieren bij Schreuder officieel de eerste trainer, maar tot irritatie van de buitenwacht bleek dat niet uit de rolverdeling tijdens de wedstrijden. De belangenvereniging Coach Betaald Voetbal deed daarom zelfs zijn beklag bij de KNVB.
Kop van Jut
Nadat Schreuder vorig jaar met zijn trainersdiploma op zak het roer écht overnam van Jansen, maakte de onrust rondom zijn formele positie plaats voor die over de financiële wanorde bij Twente. Die had zowel direct – middels een puntenstraf – als indirect invloed op de resultaten. De tiende plaats van afgelopen seizoen was de slechtste klassering in twaalf jaar tijd. Schreuder was daardoor al lange tijd de kop van Jut bij de Twente-fans en bleef dat na de slechte seizoenstart.
Schreuders ontslag was het onvermijdelijke gevolg van zijn alsmaar teruglopende krediet, waardoor Twente alweer toe is aan zijn zesde hoofdtrainer in vijf jaar tijd. En dat terwijl het vertrouwen in Schreuder onder het bewind van Munsterman nog groot was getuige een contract tot medio 2019. Om de lange termijn te bewaken, was de uitleg. Van die toekomstvisie is twee jaar later weinig meer over. Het is tekenend voor de andere wetten die door de crisis gelden bij Twente.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login