Feyenoord eenvoudig verder

Feyenoord plaatste zich dankzij een snelle 1-0 voorsprong eenvoudig voor de derde ronde van het UEFA Cup-toernooi. Op het drijfnatte gras bracht Bonaventure Kalou de Rotterdamse ploeg al snel op voorsprong. Met dank aan het veld.

De wedstrijd was nog niet begonnen, of Feyenoord-coach Bert van Marwijk liep al te mopperen. Niet op zijn spelers, maar op het arbitrale trio. Immers, enkele uren voor aanvang van de wedstrijd regende het lang en heftig. Het veld stond blank, spelen was eigenlijk niet mogelijk. Europese wedstrijden worden echter niet zomaar afgelast, merkte Van Marwijk. 'Spelen', commandeerde scheidsrechter Baskakov. Van Marwijk was woedend.

Die boosheid was snel verdwenen. Binnen twee minuten al. FC Basel probeerde de bal rond te spelen, en verdediger Ceccaroni verslikte zich. Hij probeerde een lange terugspeelbal, die op zo'n dertig meter van het doel smoorde in een plas. Bonaventure Kalou was als eerste bij de bal, zag de Zwitserse doelman König voor zijn doel staan en haalde perfect uit. De bal scheerde de onderkant van de lat en Feyenoord zat op rozen: 1-0. De eerste ontmoeting in Basel hadden de Rotterdammers al met 2-1 gewonnen.

De wedstrijd was in de volgende 88 minuten geen echte wedstrijd meer. Combineren, passen en meer onderdelen van het verfijnde voetbal bleken onmogelijk. Kortom: voetbal was onmogelijk. Alle spelers glibberden over het veld, waarbij ze vooral moesten opletten niet zo in de fout te gaan als verdediger Ceccaroni in de tweede minuut deed.

'Dit sloeg helemaal nergens op', mopperde Paul Bosvelt, Feyenoords aanvoerder. 'Een bal inspelen kon niet. Dit was geen veld om normaal voetbal te spelen. Het was lange halen naar voren en de bal maar wegroeien.'

Ook coach Van Marwijk was die mening toegedaan: 'Van tactiek was geen sprake meer. Het belangrijkste was om buiten onze eigen zestien te blijven. Ik denk dat wij ons beter hebben geanticipeerd op de situatie dan onze tegenstander. Dat zag je bij het eerste doelpunt, waar Kalou wel goed reageerde op de terugspeelbal, terwijl de Zwitserse doelman het doel inging, in plaats van naar de bal toe.' Vrijdagmiddag wordt in Zwitserland geloot voor de derde ronde in het UEFA Cup-toernooi.