FIFA hekelt gesloten karakter Super League, maar is een stuk minder fel
De wereldvoetbalbond (FIFA) heeft zich tegen het gesloten karakter van de door twaalf Europese grootmachten in het leven geroepen Super League uitgesproken. Opvallend is wel dat FIFA een stuk minder fel ageert dan enkele maanden terug.
Zondag lekte al uit dat met het in het leven roepen van een nieuwe Super League een bom onder het mondiale voetbal werd gelegd. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Juventus, Internazionale, Atlético Madrid, Barcelona en Real Madrid wensen niet langer in Europese competities als de Champions League en de Europa League uit te komen en hebben, voornamelijk vanwege de veel betere financiële uitgangspunten, besloten de handen ineen te slaan. In de nacht van zondag op maandag bevestigden de clubs die gang van zaken.
Dat voornemen leidde tot een keihard statement van de UEFA. De Europese voetbalbond, die gesteund werd door diverse nationale bonden en competities, dreigde zelfs al met schorsingen en het uitsluiten van deelname aan alle andere competities op nationaal en internationaal niveau. Dat zou ook kunnen gelden voor spelers van die clubs, die bijvoorbeeld kunnen worden uitgesloten van het spelen van interlands voor hun land. Ook de KNVB en de Eredivisie schaarden zich achter de UEFA.
Hoewel de UEFA stelde dat ook de FIFA er samen met de aangesloten bonden alles aan doet om het 'cynische project' van de Super League te stoppen, was het wachten op een officieel statement vanuit Zürich.
Dat was opvallend, aangezien de wereldvoetbalbond zich in januari nog wel stevig uitsprak tegen de komst van een eventuele Super League. Toen werd onomwonden gesteld dat een dergelijke competitie niet zal worden erkend door de FIFA. De wereldvoetbalbond, die daarbij ook namens de continentale bonden als de UEFA en de CONMEBOL sprak, sloeg daarbij een dreigende toon aan. Clubs en spelers in de Super League zouden worden uitgesloten van deelname aan een toernooi dat wordt gespeeld onder auspiciën van de FIFA of de andere bonden.
Het huidige statement is veel milder van toon. 'Naar aanleiding van diverse mediaverzoeken, en zoals al vaker aangegeven is, wenst FIFA te benadrukken dat de wereldvoetbalbond standvastig wil streven naar solidariteit in het voetbal en een rechtvaardig model dat kan helpen de sport verder te ontwikkelen, zeker op mondiaal niveau. Het ontwikkelen van het wereldwijde voetbal is de belangrijkste missie van de FIFA.'
'Naar onze mening, en in overeenstemming met onze statuten, moet elke voetbalcompetitie – of dat nu nationaal, regionaal of mondiaal is – altijd gestoeld zijn op de kernprincipes solidariteit, onderlinge verbondenheid, integriteit en gelijkheid, met daarbij een eerlijke verdeling van de financiën. De bestuursorganen in het voetbal moeten er alles aan doen hier op een wettige, sportieve en diplomatieke manier zorg voor te dragen.'
'Tegen deze achtergrond kan de FIFA alleen maar haar afkeur uitspreken over een 'gesloten Europese ontsnappingscompetitie' buiten de internationale voetbalstructuren om, zonder het respecteren van de bovengenoemde principes.'
'FIFA staat te allen tijde voor eenheid in het mondiale voetbal en roept alle betrokken partijen in deze verhitte discussie op om op een kalme, constructieve en evenwichtige manier de dialoog aan te gaan; met het welzijn van de sport voorop en gestoeld op de uitgangspunten solidariteit en fair play. FIFA zal, uiteraard, alles doen wat nodig is om bij te dragen aan het vervolgen van het pad der harmonie, in het belang van het voetbal.'
De vraag lijkt dus nu vooral of FIFA nog steeds bereid is zo hard op te treden en op die manier de UEFA van rugdekking voorziet. In de komende periode zal daar meer over duidelijk worden. De Super League-clubs gaven al aan in gesprek te willen met zowel de UEFA als de FIFA.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login