FIFA-rapport: verdachte smoes Rusland, Nederland schoon

Reacties

Hoewel Rusland en Qatar volgens de FIFA niet corrupt hebben gehandeld bij het binnenhalen van het WK van 2018 en 2022, komen er in het onderzoeksrapport zeer opvallende zaken aan het licht. Zo was Rusland niet in staat alle benodigde documenten aan te leveren, omdat er computers zouden zijn stuk gegaan. Het Belgisch-Nederlandse bid was als enige brandschoon.

FIFA-rapport: verdachte smoes Rusland, Nederland schoon

'De organisatie achter het Russische WK-bid kon slechts een beperkt aantal documenten aanleveren', valt te lezen in het rapport van het onderzoek, dat werd geleid door Michael Garcia (foto). 'Dit werd uitgelegd doordat de computers die zijn gebruikt om het bid op te stellen waren geleased en direct na het WK zijn teruggegeven aan de eigenaar, welke de computers heeft laten vernietigen. Ook is via Google geprobeerd toegang te krijgen tot de Gmail-accounts die door de mensen achter het Russische bid zijn gebruikt. Volgens de Russen werkte Google daar echter niet aan mee.'

Ook rondom het bid van Qatar werden regels overtreden, alleen komt het oliestaatje goed weg doordat de individuen die de regels overtraden niet officieel aan de organisatie van Qatar waren verbonden, maar als adviseurs of consultants optraden. Hieronder bevindt zich Mohammed Bin Hammam, die vanwege zijn betrokkenheid bij corruptie in 2012 uit de voetballerij werd verbannen.

Cadeautjes
Ook de Engelsen, die in de running waren voor het WK van 2022, krijgen kritiek. Engeland heeft toenmalig vice-voorzitter Jack Warner van de FIFA geprobeerd te paaien door het uitdelen van cadeautjes. Ook zijn er door de Engelsen enkele 'ongepaste verzoeken' zijn gedaan en hebben de Engelsen duidelijk in strijd gehandeld met de regels omtrent het indienen van een WK-bid.

Ook Japan zou prominente FIFA-officials van cadeautjes hebben voorzien, terwijl de Verenigde Staten juist Aziatische landen voor zich hoopte te winnen door bewust onjuiste informatie te verstrekken over het WK-bid dat China van plan is in te dienen voor het toernooi van 2026. Australië heeft ook geen schone handen, want dat land probeerde de stemmen van economisch zwakke landen te 'kopen' door hen in ruil daarvoor hulp bij de ontwikkeling van voetbal in hun land te bieden. Het gezamenlijke bid van Spanje en Portugal wordt tot slot bekritiseerd omdat de twee Iberische staten het op een akkoordje hebben gegooid met Qatar, door af te spreken op elkaar te stemmen.

Nederland
Het Belgisch-Nederlandse bid komt als enige volledig schoon uit het onderzoeksrapport. De onderzoekscommissie bedankt de Belgische en Nederlandse organisatie voor hun volledige medewerking en transparantie. 'Er zijn geen enkele problemen aan het licht gekomen met betrekking tot het bid van deze landen', valt te lezen in het 42 pagina's tellende rapport.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.