FIFPro wil streep door WK voor clubs en dient juridische claim in tegen FIFA

Reacties

De mondiale spelersvakbond FIFPro dient een juridische claim in tegen de FIFA. Dat gebeurt op initiatief van de Engelse en de Franse spelersvakbond, die verbolgen zijn over het feit dat de wereldvoetbalbond het WK voor clubs er zonder overleg doorheen heeft gedrukt.

FIFPro wil streep door WK voor clubs en dient juridische claim in tegen FIFA

De FIFPro zegt dat de spelers de huidige speelkalender overbelast en onwerkbaar vinden. De komst van het WK voor clubs, dat na het seizoen 2024/25 plaatsvindt, is de druppel die de emmer deed overlopen. Aan dat toernooi doen 32 clubs mee. Volgens de FIFPro heeft de FIFA er eenzijdig voor gekozen om het WK voor clubs op de kaart te zetten en heeft het orgaan niet geluisterd naar tegenargumenten.

De spelersvakbonden zijn van mening dat de beslissing van de FIFA in strijd is met het EU Charter of Fundamental Rights (CFREU) en denken dat de wereldvoetbalbond haar macht in de voetballerij wil vergroten. Daarbij zou niet genoeg rekening worden gehouden met de impact op de spelers van de deelnemende clubs.

'Aangezien alle pogingen tot een dialoog zijn mislukt, is het aan ons om ervoor te zorgen dat de fundamentele rechten van spelers worden gerespecteerd', zegt FIFPro Europe-voorzitter David Terrier, die de zaak aanhangig maakt bij de Europese rechtbank in Brussel. 'Dat is niet om de concurrentie te stigmatiseren, maar om het onderliggende probleem aan de kaak te stellen.'

Real Madrid
De komende editie van het WK voor clubs kent geen Nederlandse deelnemers. Carlo Ancelotti gaf vorige week aan dat Real Madrid het toernooi gaat overslaan, maar de Italiaanse trainer werd meteen teruggefloten door de clubleiding.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.