Fonds verdient flink aan AC Milan

Reacties

Eerst waren er clubs van lokale zakenlieden, toen namen buitenlandse tycoons de macht over en nu zijn banken en hedgefondsen toonaangevend op de markt waar clubaandelen worden verhandeld.

Fonds verdient flink aan AC Milan
© Pro Shots

Bij voetbalclubs is er altijd een tekort aan cash en durfkapitalisten schieten gigantische bedragen voor in ruil voor rente of aandelen. Dat dit een lucratieve business kan zijn bleek afgelopen week bij AC Milan. Daar kreeg het Amerikaanse beleggingsfonds Elliott in 2018 de aandelen in handen omdat de toenmalige Chinese clubeigenaar een lening aan Elliott niet conform de contracten kon aflossen.

Naar schatting stak het fonds 800 miljoen euro in AC Milan en dat resulteerde vorige maand in de eerste landstitel sinds 2011 – het ideale moment om de club te verpatsen. RedBird Capital, ook alweer een Amerikaans fonds, hapte toe en neemt AC Milan over voor ongeveer 1,2 miljard euro. Conclusie: een club bezitten is allang geen verlieslatende hobby meer. Elliott maakt vier jaar na de aankoop een paar honderd miljoen euro winst en behoudt bovendien een deel van de Milanese aandelen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.