'Frank Rijkaard nieuwe trainer Barcelona'

Frank Rijkaard heeft een nieuwe baan. Na het (assistent-)bondscoachschap bij het Nederlands elftal en degradatie met Sparta, wordt de Amsterdammer maandagmiddag gepresenteerd als de nieuwe trainer van Barcelona, meldt het NOS Journaal. Rijkaard zal in Camp Nou een vierjarig contract tekenen.

'Frank Rijkaard nieuwe trainer Barcelona'

Daarmee heeft Joan Laporta, de vorige week tot voorzitter van Barcelona gekozen voorzitter, dan eindelijk zijn eerste grote naam binnen. De Catalaanse advocaat schermde tijdens de verkiezingsstrijd met de namen van onder anderen PSV-coach Guus Hiddink en Ajax-trainer Ronald Koeman. Met geen van beide oefenmeesters viel er echter over de overgang naar Camp Nou te praten.

Laporta in casu Barcelona verlegde daarop razendsnel de blik naar Frank Rijkaard. Het contracteren van de oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan bleek een stuk gemakkelijker, omdat Rijkaard sinds zijn vertrek bij Sparta (afgelopen zomer) geen club meer onder zijn hoede had. Rijkaard wordt waarschijnlijk maandagmiddag gepresenteerd als nieuwe hoofdcoach.

Johan Cruijff zou bij de overgang van Rijkaard naar Camp Nou overigens een prominente rol hebben gespeeld. Na het afketsen van de komst van zowel Hiddink als Koeman, werd Cruijff ingeschakeld om achter de schermen de deur richting een andere Nederlander te openen.

De Spaanse media melden overigens dat Frank Rijkaard zal worden vergezeld door twee andere Nederlanders: Marco van Basten (als assistent) en Tonnie Bruins Slot (als scout/analist). Een dergelijke optie wordt echter door beide betrokkenen als ook door Ajax in alle toonaarden ontkend.

Ger Lagendijk, zaakwaarnemer van zowel Tonnie Bruins Slot als Ronald Koeman, zegt dat er geen enkele sprake van een overgang van de Ajax-analist naar Catalonië kan zijn. 'Onzin', reageert Lagendijk. 'Ik krijg er ook een beetje een vieze smaak van in m'n mond dat steeds de namen van Tonnie Bruins Slot en ook Ronald Koeman opduiken, terwijl er geen enkele keer direkt contact is geweest. Het is wel duidelijk wie er in Barcelona aan de touwtjes trekt...'

Frank Rijkaard zelf wilde op maandagmorgen nog niets bevestigen. 'Een contract is pas een contract als er ook een handtekening onder staat', aldus de oud-international tegenover het ANP. Overigens bevond de Amsterdammer zich maandagochtend vroeg nog in Nederland. 'En het contract moet inderdaad in Barcelona worden rondgemaakt.'

Bekijk hier al onze video's