Friese serie strandt op sterk De Graafschap

De Graafschap heeft een einde gemaakt aan de reeks van vijf gewonnen duels van SC Heerenveen. De Achterhoekers wonnen in Friesland met 3-2.

De zege was des te opmerkelijker omdat De Graafschap de laatste weken maar één punt peurde uit drie wedstrijden. Toch speelden De Superboeren niet als een ploeg die uit vorm is.

De Graafschap was telkens aan de winnende hand in het Abe Lenstra stadion. Binnen een kwartier zette Donny de Groot de gasten in twee pogingen op voorsprong met zijn zevende doelpunt van het seizoen.

Michael Dingsdag maakte tien minuten later gelijk voor Heerenveen. Hij kreeg de bal voor zijn voeten na een vrije trap van Danijel Pranjic en werkte de bal ineens voorbij keeper Jimmy van Fessem.

Het levendige duel kantelde vlak voor rust opnieuw in het voordeel van De Graafschap. Lasse Schöne (ex-Heerenveen) was het eindstation van een mooie uitbraak via Berry Powel en Arnar Vidarsson. De Deen stiftte de bal over Brian Vandenbussche heen.

Het kwam er nog rooskleuriger uit te zien voor De Graafschap toen Gianni Zuiverloon zijn tweede gele kaart kreeg en moest vertrekken. Drie minuten in overtal leverde de 1-3 op. Een dubbele één-twee met Vidarsson stelde Powel in staat te scoren.

Heerenveen verkleinde de marge een kwartier voor tijd. Pranjic benutte een strafschop na hands van Leon Hese. Maar met een man minder slaagde de jacht op in ieder geval een punt niet. Waardoor Heerenveen de vierde plaats dreigt kwijt te raken en De Graafschap klimt naar de achtste plaats in de Eredivisie.