Frimpong solliciteert naar basisplaats bij overtuigende oefenzege Oranje

Het Nederlands elftal is overtuigend begonnen aan zijn voorbereiding op het EK. Na een moeizaam eerste half uur kon Canada zich uiteindelijk slechts één helft meten met Oranje. Jeremie Frimpong wees de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met een goal en een assist de weg in De Kuip.

4 - 0
Canada
Canada

Koeman zag het oefenduel met Canada als geweldige test voor de derde EK-wedstrijd tegen Oostenrijk vanwege de vergelijkbare speelwijze. In de openingsfase bleek meteen waarom. Bij debuut van bondscoach Jesse Marsch, een aanhanger van de Red Bull-school, zetten de Noord-Amerikanen Oranje enkele keren goed onder druk. De snelle vleugelspelers Tajon Buchanan en Alphonso Davies zorgden voor een paar dreigende momenten, zonder dat de tot eerste doelman benoemde Bart Verbruggen echt in actie hoefde te komen.

Het Nederlands elftal was in de ongebruikelijke samenstelling zoekende en kwam aanvankelijk niet verder dan een geblokt schot van Georginio Wijnaldum, die even later uit een vrije trap van aanvoerder Daley Blind ook ver naast kopte. De kansen begonnen pas echt te komen, toen Frimpong en Micky van de Ven via de zijkanten enkele keren goed doorkwamen. Zo had de als linksback spelende verdediger van Tottenham Hotspur op de achterlijn een panna in huis, maar in het vervolg werd de aanval afgefloten wegens buitenspel.

Dat de actie van Van de Ven tot dat moment het hoogtepunt van de eerste helft was, zei alles over de moeizame start van Oranje. Daarna begon het steeds beter te draaien. Daar had Frimpong een belangrijk aandeel in. De vleugelspeler van Bayer Leverkusen zag dat Alistair Johnston net op tijd was om Memphis van scoren te houden na zijn voorzet en schoot zelf op de vuisten van doelman Dayne St. Clair na een combinatie met Brian Brobbey. Ook Van de Ven kwam nog een keer gevaarlijk door, maar het schot van Wijnaldum werd op de doellijn gekeerd.

Georginio Wijnaldum stond een paar keer aan het eind van een Oranje-aanval, maar had geen geluk in de afronding. Hier werd hij uiteindelijk teruggefloten wegens buitenspel na de panna van Van de Ven.

Juist in die fase kreeg Canada zijn enige kans, maar Cyle Larin schoot naast. Dat Oranje zonder goal de rust inging, mocht ondanks de opstartproblemen ook een klein wonder heten. Vlak voor rust kreeg Brobbey de grootste kans van de eerste helft, nadat Memphis hem met veel gevoel had weggestuurd. De 22-jarige spits van Ajax snelde samen met Frimpong op het Canadese doel af, maar kreeg de bal niet langs de uitkomende St. Clair. Het was een van de weinige keren dat de aanvallers van Oranje voor diepgang zorgden, want de dreiging moest toch vooral van Frimpong komen.

Nadat zijn eerste optreden als basisklant in maart tegen Schotland (4-0) nog weinig overtuigend was, solliciteerde de 23-jarige dribbelaar nu nadrukkelijk naar een basisplaats op het EK. Hoewel Canada voor rust toch al moet hebben gezien welke dreiging er van Frimpong uit ging, kreeg hij vijf minuten na rust alle tijd om Memphis te bereiken met een afgemeten voorzet. De 45ste interlandgoal was een koud kunstje voor de aanvaller van Atlético Madrid. Zeven minuten later maakte Frimpong op fraaie wijze zijn eerste interlandgoal met een geplaatste bal in de verre hoek.

Dat de eveneens razendsnelle Davies op dat moment alle moeite had om Frimpong af te stoppen, was tekenend voor zijn goede optreden in De Kuip. Na een uur ging de uitblinker dan ook onder groot applaus naar de kant, samen met collega-aanvallers Brobbey en Memphis. Oranje ging er niet minder van spelen, want Wout Weghorst had een minuut na zijn entree al zijn goal te pakken. Waar St. Clair eerder in de eerste helft nog goed redde op een schot van Ryan Gravenberch, gaf hij nu een rebound weg na een poging van Jerdy Schouten. Weghorst profiteerde: 3-0.

Zo bood Canada één helft goed tegenstand, maar was het na rust geen partij meer voor Oranje. Weghorst was dicht bij zijn tweede van de avond, voordat Virgil van Dijk bij een corner profiteerde van een fout van doelman St. Clair. De Oranje-captain had van tevoren aangegeven bij Koeman dat hij als invaller zijn opwachting wilde maken als het duel gespeeld was om zo een interland te sprokkelen en pikte dus ook nog een doelpunt mee. Met in de slotfase ook nog Joey Veerman binnen de lijnen tankte Oranje zo vertrouwen in De Kuip, waar IJsland maandag ook nog de tegenstander is.