Gaaei en Pasveer helden van Ajax in bizarre penaltyserie

Het is met de hakken over de sloot, maar Ajax staat in de play-offs om plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. De Amsterdammers verloren thuis met 0-1 van Panathinaikos, maar trokken na een bizarre penaltyserie alsnog aan het langste eind.

Ajax
Ajax
ns
0 - 1
Panathinaikos

Ajax wist vorige week al met 0-1 te winnen in Griekenland, maar door de minimale marge moest de ploeg van Francesco Farioli in eigen huis volle bak gaan om het tweeluik over de streep te trekken. Daarom koos Farioli tegen SC Heerenveen voor een aantal andere spelers, om de rest rust te geven.

Op enkele hachelijke momenten na (Youri Baas leidde door balverlies gevaar van Panathinaikos in), had Ajax het in de eerste helft goed voor elkaar en waren de Amsterdammers heer en meester in de Johan Cruijff Arena. Zo kwam Chuba Akpom een teenlengte tekort na een goede actie vanaf links van Carlos Forbs. Daarna kopte de Engelse spits over en raakte Steven Berghuis de lat. Verdedigend ziet het er steeds beter uit bij Ajax, maar Farioli zal niet tevreden zijn over het aantal gemiste kansen van zijn ploeg.

Die dreigden Ajax in de tweede helft op te breken, toen Panathinaikos gevaarlijk door kon komen, maar Ajax gered werd dankzij een katachtige reflex van doelman Remko Pasveer, die zijn ploeg behoedde voor een achterstand. Daarna kreeg Kenneth Taylor de grootste kans van de wedstrijd, maar werd zijn inzet van dichtbij gekeerd door doelman Bartlomiej Dragowski. Omdat Pasveer vervolgens weer in actie moest komen, zullen weinig fans met een gerust gevoel op hun stoeltje hebben gezeten.

Helemaal niet omdat Panathinaikos een kans verprutste na een ketser van Devyne Rensch en Ajax de klus niet wist te klaren wegens gebrek aan aanvallende stootkracht. Zo raakte invaller Mika Godts de binnenkant van de paal. Vervolgens werd Ajax afgestraft en maakte Tête een minuut voor tijd toch de 0-1 in de Johan Cruijff Arena.

In het half uur dat daarop volgde moest Ajax diep gaan om niet ook nog kopje onder te gaan. Kort nadat Tête een kans op 0-2 miste, dacht Traoré gelijk te maken, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege het hinderen van Dragowski. Door het inbrengen van Brobbey en Bergwijn probeerde Farioli een strafschoppenserie te voorkomen.

Dat lukte niet, waardoor er na 210 speelminuten penalties genomen moesten worden. Daarin eiste Pasveer de hoofdrol op. Hij stopte de eerste strafschop van Daniel Mancini. Daarna scoorden namens Ajax Steven Bergwijn, Branco van den Boomen, Mika Godts en Kenneth Taylor, maar miste Brobbey de beslissende strafschop. Even leek het erop dat Pasveer alsnog de reddende engel zou worden door een inzet van Nemanja Maksimovic te keren, maar toen ook Traoré miste, waren alle ogen weer gericht Pasveer. Die onderscheidde zich opnieuw, maar tot zijn frustratie moest hij toezien hoe Youri Baas het derde matchpoint (!) van Ajax om zeep hielp.

De beslissing viel toen Mladenovic de twaalfde (!) strafschop van Panathinaikos gekeerd zag worden door Pasveer, Brobbey de bal bijna het stadion uit schoot, óók Vilhena miste en Gaaei de wedstrijd na 34 genomen strafschoppen wél besliste.

Ajax speelt nu in de play-offs tegen de Poolse kampioen Jagiellonia Bialystok.