Gecompliceerde EK-puzzel: opzet opnieuw ter discussie
Nu de coronacrisis allesbehalve onder controle is staat de UEFA weer voor dezelfde opgave als vorig jaar, toen werd besloten om het EK met een jaar uit te stellen. Al over ruim een maand moeten de twaalf speelsteden aangeven met welk van de vier scenario’s ze gaan werken.
Lege stadions, twintig tot dertig procent publiek, vijftig tot honderd procent publiek of volle stadions. Dat zijn de scenario's. Maar een inschatting maken is een bijna onmogelijke opgave nu de situatie nog even slecht is als destijds. Weliswaar is er voor de zomer uitzicht op grootschalige vaccinatie en in combinatie met testen zijn er dan ongetwijfeld versoepelingen mogelijk, maar de onvoorspelbaarheid van de pandemie in combinatie met de EK-opzet in twaalf landen maakt de puzzel nogal gecompliceerd. Het gekozen format zal immers gaan leiden tot veel reisbewegingen.
Vorige week was Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge de tweede zwaargewicht die de toernooiopzet ter discussie stelde. ‘Het idee voor dit EK werd geboren toen corona nog niet bestond. Ik weet dat UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zich afvraagt of het niet verstandig is om het EK in één land te organiseren.’ Eerder ventileerde de Zwitserse bondsvoorzitter Dominique Blanc dat hij zich moeilijk kon voorstellen dat Zwitserland in juni in Bakoe en Rome speelt. ‘Het hele EK laten plaatsvinden in één land kan een oplossing vormen.’
De UEFA zelf heeft zich er nog niet over uitgelaten. Na de afgelasting van vorig jaar moesten alle speelsteden, bonden en stadioneigenaren opnieuw in onderhandeling. Amsterdam was toen een van de laatste EK-locaties die groen licht gaf. De Nederlandse toernooidirecteur Gijs de Jong stelde dat – gezien het vaccinatieprogramma en de testmogelijkheden – een gedeeltelijk gevulde Johan Cruijff Arena een realistische optie zal zijn voor juni. Bovendien worden ook de Champions League, de Europa League en de interlands nu door heel Europa gespeeld – dus voor de spelers lijken er geen belemmeringen te zijn. Dat ligt uiteraard anders voor het publiek dat kaarten heeft gekocht voor wedstrijden buiten de eigen landsgrenzen. Niet in te schatten is nu in hoeverre er komende zomer gereisd kan worden.
Intussen heeft de UEFA wel alvast het jaarcongres uitgesteld. Dat zou plaatsvinden in maart, maar dat wordt nu 20 april. Ook dat is een belangrijk evenement voor de KNVB, omdat daar bondsvoorzitter Just Spee een gooi gaat doen naar het UEFA-bestuur. Michael van Praag zwaait af en de Nederlandse bond wil graag zijn politieke invloed behouden. De kans is aanzienlijk dat Spee wordt gekozen, want er komen acht posities vrij en er zijn negen kandidaten. Spee stelde zich al bijna een jaar geleden kandidaat en heeft op het laatste moment onverwacht concurrentie gekregen van de Belgische bondsvoorzitter Mehdi Bayat. Zijn kandidatuur is opmerkelijk, aangezien Bayat naast bondsvoorzitter ook algemeen directeur is bij de club Sporting Charleroi. De UEFA vindt die dubbelfunctie echter geen probleem.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login