Gefrustreerde Xhaka kritisch op 'mindset' Leverkusen na nieuwe ontsnapping

Bayer Leverkusen-middenvelder Granit Xhaka stelt dat er snel iets moet veranderen binnen het elftal van trainer Xabi Alonso om de successen van vorig seizoen een vervolg te geven. De regerend kampioen van Duitsland boekte zondag een benauwde zege op VfL Wolfsburg.

Bayer Leverkusen
4 - 3
VfL Wolfsburg

Leverkusen, dat in de Champions League uithaalde bij Feyenoord, won in de Bundesliga met veel moeite van Wolfsburg. In de extra tijd (niet voor het eerst) trok het team van trainer Alonso aan het langste eind dankzij een goal van Victor Boniface. Wolfsburg was in de eerste helft op een 2-3 voorsprong gekomen in de BayArena, waar eerder dit seizoen RB Leipzig met 2-3 won na een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Volgens routinier Xhaka is het tijd om in te grijpen bij Leverkusen. 'We moeten het niet hebben over onze doelpunten in de blessuretijd, want het kan niet zo zijn dat we elke thuiswedstrijd drie tegengoals krijgen', aldus de Zwitser tegenover BILD. 'We moeten eerlijk zijn tegen elkaar en zelfkritisch zijn. Wat we nu laten zien, is niet genoeg.'

'De wijze waarop we tegengoals krijgen, mag niet. Het is niet zo dat de tegenstanders ons op een hoop spelen en geweldig combineren. Die doelpunten vallen vooral omdat wij niet genoeg meters maken. We noemen onszelf een topteam, maar en topteam krijgt niet drie tegengoals in 45 minuten', zei Xhaka, die vorig seizoen met Leverkusen de landstitel en de DFB Pokal won. De Europa League-finale ging verloren tegen Atalanta.

'Ik heb het over het hele team. We laten te veel steken vallen in defensief opzicht. Aan de bal zijn we altijd goed, maar zonder de bal zijn we niet meer zo goed als vorig seizoen. We zijn nog niet agressief genoeg. We hebben de kwaliteiten om tien keer te scoren per wedstrijd en we winnen nu ook weer, maar ik ben nu vooral bezig met waarom we niet meer zo compact spelen als eerder. Het systeem is niet het probleem, maar onze mindset. Het gaat erom dat je altijd bereid bent je meters te maken', besluit de ex-speler van onder andere Arsenal.