Gelovige Godfather Gera berooft mensen enkel nog van ballen
In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de veertiende editie: Zoltán Gera.
De groepsfase van het EK in Frankrijk zit er nu op. Eindelijk, zullen sommigen denken. Maar voor de VI-redactie maakt het de keuze voor het Voetbalplaatje van de Dag wel lastiger. Want wij hebben besloten nog enkel wat over gegrabbelde spelers die nog in het toernooi zitten te schrijven. Heeft Zoltán Gera eens geluk! We vissen de 37-jarige middenvelder van Hongarije - woensdagavond tegen Portugal (3-3) nog een keer trefzeker - namelijk uit de grabbelton en hij is met zijn land actief in de achtste finale, waar zondag België wacht.
Dat zijn gezicht überhaupt op een voetbalplaatje staat afgedrukt, is een klein wonder, als we de hoofdrolspeler van vandaag mogen geloven. Vol ongeloof spreekt hij over zijn eigen lot, alsof hij niet gelooft wat hem is overkomen. Gera groeide op in Pécs, een stad nabij de grens die Kroatië en Hongarije van elkaar scheidt. Hij was geen rijkeluisjochie, maar hoefde evenmin te bedelen. Eigenlijk had hij alles wat zijn hartje begeerde, en bezat hij één heel groot talent: hij kon ontzettend goed voetballen.
Dat bezit gooide hij te grabbel toen hij de leeftijd bereikte van een middelbare scholier. Gera raakte bevriend met 'foute jongens' en vergreep zich aan drank en drugs, nog ver voordat die combinatie van woorden leidde tot een nummer 1-hit van Lil'Kleine en Ronnie Flex. Het schoolgeld dat hij van huis uit meekreeg ging op aan casinobezoekjes en hij gleed ver af. 'Ik was dun, héél dun, omdat ik al die foute dingen deed', zei Gera daarover in een interview met The Evening Standard in 2010.
Leeftijd | 37 |
Positie | Centrale middenvelder |
Geboorteplaats | Pécs |
Clubs | Ferencváros, West Bromwich Albion, Fulham, Pésci MFC |
Interlands | 92 |
'Toen ik zestien jaar oud was, werd ik van school gestuurd en was ik niet meer welkom bij mijn voetbalvereniging. Het begon met een beetje spijbelen, later liet ik ook mijn voetbaltrainingen schieten en op den duur zat ik in een gang. We tikten ruitjes in voor onze lol en sommigen rookten als een ketter. Toen ik eenmaal aan de drugs zat, ging het pas echt mis. Ik haalde me in mijn hoofd dat ik een crimineel wilde worden. Ik zag mezelf als een echte Godfather. Mensen moesten bang voor me zijn, want ik zou hen beroven en met ze vechten, iedere dag.'
Zijn vader zag zijn zoon steeds verder verdwalen in het donkere steegje van de criminaliteit en greep hem letterlijk bij de kraag. Pa Gera nam zijn jongen mee naar een lokale kerk, toen hij het dieptepunt had bereikt. 'Doktoren zeiden dat ik nooit op hoog niveau zou kunnen voetballen als ik doorging met waar ik mee bezig was', herinnert de ex-contractspeler van West Bromwich Albion, Fulham en huidige speler van Ferencváros zich. 'Ik zat volledig in zak en as. Maar toen ik die kerk bezocht, zag ik plots mensen lachen en zingen. Het opende mijn ogen.'
Gera pakte – gesteund door het geloof – de draad weer op en vond zijn talent weer terug. Eerst toonde hij het bij Pésci MFC, maar hij werd al vlug opgepikt door het grote Ferencváros. Daar vierde hij grote successen. Drie keer werd hij verkozen tot Hongaars Speler van het Jaar, twee keer sleepte hij met die club de nationale beker in de wacht en even vaak betekende een landstitel de bekroning van het gelukkige huwelijk tussen de aanvallend sterke middenvelder en Ferencváros.
Na omzwervingen bij West Bromwich Albion en Fulham, waar hij met de huidige bondscoach van Engeland Roy Hodgson aan het roer de Europa League-finale verloor van Atlético Madrid (2-1), keerde hij terug bij de Hongaarse topclub. Gera voegde er nog twee bekers en een landstitel toe aan zijn erelijst en toonde afgelopen seizoen aan de bondscoach dat hij ondanks zijn 37 jaar nog altijd mee kan op hoogste Europese podium: het EK.
'Ik denk nog iedere dag terug aan die tijd dat het nog zo slecht met me ging', bekent Gera. 'Ik ben sinds dat bezoek aan die kerk een christen en geloof dat God me iedere dag een hoop energie geeft. Natuurlijk moet je ook zelf hard werken, om je droom te verwezenlijken. Maar ik wil, door dit verhaal te delen, wel een voorbeeld zijn voor anderen. Ik was een bad boy, maar ik ben veranderd. Dat kan een ander ook. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of uit welke situatie je komt. Iedereen kan ooit in een voetbalfinale komen te staan. Kijk maar naar mijn reis. Man, ik heb zoveel geluk gehad.' (Mitchell Minnaard)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login