Gemeente Eindhoven helpt PSV met financiële injectie

PSV hoeft zich niet langer zorgen te maken over de liquiditeit van de club. Enkele grote commerciële successen worden, zoals Voetbal International onlangs al meldde, gevolgd door een forse handreiking van de gemeente Eindhoven.

Gemeente Eindhoven helpt PSV met financiële injectie

Het eigen vermogen en de liquiditeitspositie, van belang voor het afbetalen van de schulden en het draaiende houden van de organisatie, krijgen dankzij de gemeente, Philips en enkele particuliere investeerders een enorme impuls. De gemeente Eindhoven koopt de grond van het stadion in het centrum en trainingscomplex De Herdgang voor een bedrag van 48,4 miljoen euro en PSV huurt deze vervolgens voor 2,4 miljoen euro per jaar. Een zogeheten erfpachtconstructie.

Het geld dat PSV ontvangt van de gemeente, Philips en enkele particuliere investeerders zal de club onder meer gebruiken om een dure hypothecaire lening af te lossen. De nieuwe leningen zijn qua aflossing en rente veel gunstiger voor PSV. Het levert PSV een lastenverlichting op van zo'n drie miljoen euro per jaar.

Tot op heden was PSV de enige Nederlandse profclub die nog nooit directe of indirecte overheidssteun had ontvangen. De gemeente Eindhoven benadrukt dat het gaat om een zakelijke constructie en dat er van overheidssteun geen sprake is. 'Zolang PSV betaald voetbal speelt kan het aan de huurverplichtingen voldoen. De gemeente Eindhoven loopt dus geen enkel risico', reageerde wethouder Staf Depla tegen Voetbal International.

In november vorig jaar maakte Sanders bekend dat PSV, met het toen geldende uitgavepatroon, structureel twintig miljoen euro tekort komt als de club geen Champions League speelt. Door binnen een jaar ruim vier miljoen te besparen op de lonen van de spelers, een nieuw premiestelsel voor de A-selectie, een toename van de sponsorinkomsten met vijf miljoen euro, de steun van de gemeente en het inkrimpen van de organisatie nadert PSV met forse schreden rustig vaarwater.

De clubleiding probeert ook nog enkele andere leningen te herfinancieren. Dinsdagmiddag kreeg het personeel te horen dat gedwongen ontslagen, waar lang voor werd gevreesd, zeer waarschijnlijk niet nodig zijn. Door tijdelijke contracten niet te verlengen en het natuurlijke verloop hoopt PSV in de komende twee jaar veertien banen te schrappen. Die zullen vooral verdwijnen op de media- en marketingafdeling en bij de jeugdopleiding. (Thijs Slegers) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's