Groep D: Spanje treft Oranje-doders Tsjechië en Turkije

Reacties

Spanje, Kroatië, Tsjechië en Turkije maken tijdens het EK deel uit van Groep D. Voetbal International stelt de vier landen aan u voor.

Groep D: Spanje treft Oranje-doders Tsjechië en Turkije

SPANJE
Spanje kan voor de derde keer op rij Europees kampioen worden. Van de selectie die in 2008 in de finale Duitsland de baas was, zijn Iker Casillas, Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Cesc Fabregàs en David Silva inmiddels de doorgewinterde routiniers in het keurkorps van Vicente del Bosque.

Deze vertrouwde namen leken jarenlang een garantie voor succes, maar de eerste scheuren kwamen tijdens het WK 2014 aan het licht, toen Spanje werd afgedroogd door Nederland (5-1) en na verlies tegen Chili (2-0) zelfs de groepsfase niet overleefde. Ook de EK-kwalificatie begon moeizaam, met een nederlaag in Slowakije (2-1) waarbij meerdere internationals die niet thuis gaven.

Er werd zelfs openlijk getwijfeld aan de fitheid van enkele steunpilaren, te beginnen bij keeper Casillas. Maar met hem herpakte de hele Spaanse ploeg zich in aanloop naar het hoofdtoernooi, uiteindelijk werd de poule met onder meer Slowakije en Oekraïne nog betrekkelijk eenvoudig gewonnen.

De Spaanse hegemonie lijkt echter voorbij, al hopen de overblijfselen van een gouden generatie nog één keer te pieken. En dat misschien wel onder aanvoering van een Baskisch fenomeen dat pas op hoge leeftijd aanhaakte bij deze groep. Op zijn 35ste debuteert Aritz Aduriz op een groot toernooi, waarmee zelfs de nestor van deze selectie nog iets jeugdigs en onbevangens heeft.

KROATIË
Technisch gezien hebben ze misschien wel de beste ploeg van deze eindronde, maar wachten op een nieuw succes na de derde plaats op het WK 1998 lijkt het een gebed zonder end bij de Kroaten. Ook in de kwalificaties werden briljante wedstrijden afgewisseld met schertsvertoningen, al dan niet met publiek op de tribunes. Dieptepunt was het gemaaide hakenkruis in het veld van Split, wat het land nog op een strafpunt kwam te staan ook.

Omdat Italië in de laatste speelronde zijn sportieve plicht deed tegen Noorwegen, plaatste Kroatië zich alsnog rechtstreeks voor de eindronde. Wel moest bondscoach Niko Kovac tijdens de kwalificaties zijn spullen pakken, waarna de ervaren Ante Cacic het stokje overnam.

Nooit kwamen de Kroaten de laatste jaren op een groot toernooi verder dan de kwartfinale, terwijl de tijd inmiddels gaat dringen voor Luka Modric (30), Darijo Srna (34) en Mario Mandzukic (30). Met de onvoorwaardelijke eer die ze in het voormalige Joegoslavië voelen om voor hun land te spelen, wordt het voetbalverstand soms bij vlagen even vergeten. En elke vlaag van verstandsverbijstering kan in de knock-outfase van een groot toernooi dodelijk zijn.

Eén keer hielden deze baltovenaars dus hun hoofd koel, onder leiding van Zvonimir Boban, Robert Jarni en Davor Suker. En toevallig was dat op dezelfde grond waar komende maand wordt gevoetbald, want ook in 1998 werd de eindronde - van een WK destijds - in Frankrijk gehouden. Een feitje dat natuurlijk geen enkele garantie biedt, maar waardoor de uiterst bijgelovige Kroaten zeker met een goed gevoel aan het toernooi beginnen.

TSJECHIË
Is er leven na Tomás Rosicky? Slechts negentien minuten kwam de fragiele spelmaker de afgelopen jaargang in actie voor zijn club Arsenal, maar bondscoach Pavel Vrba meent dat de ploeg nog niet zonder hem kan. De Kleine Mozart (35) brengt in Frankrijk wellicht voor de laatste keer een sonate ten gehore aan het grote publiek, in goed gezelschap van een aantal trouwe handlangers.

Petr Cech, Jaroslav Plasil en David Lafata (allen 34 jaar) kennen het klappen van de zweep. Als geen andere ploeg kunnen de ervaren Tsjechen met engelengeduld wachten op hun kansen, al heeft de ploeg lang niet meer de flair van het elftal dat in 1996 met Pavel Nedved, Karel Poborsky en Patrik Berger de EK-finale door een golden goal van Oliver Bierhoff van Duitsland verloor.

Maar vlak ze niet uit, ook Nederland beet zich in de kwalificatie twee keer lelijk stuk op de Oost-Europeanen, die in Groep A ook IJsland en Turkije voorbleven. Sinds Tsjechië als onafhankelijk voetballand actief is (sinds 1994), plaatste het zich altijd voor Europese eindronden. Alleen in 2000 en 2008 overleefden ze de poulefase niet.

Tomás Necid (ex-PEC Zwolle) geeft het collectief nog een Eredivisie-tintje, maar voor een echt onderscheidende rol is het voor de Tsjechen te hopen dat het broze lichaam van Rosicky gevrijwaard blijft van blessureleed. Al is het dus maar voor een maandje.

TURKIJE
Van de vier deelnemers in deze groep heeft Turkije met afstand de minste status in het topvoetbal. Maar áls de Turken eens aan een groot toernooi meededen, dan ging dat bijna nooit onopgemerkt.

Op een kleurloos EK-debuut in 1996 na schitterden de Turken onder leiding van Hakan Sükür in 2000 (kwartfinale) en hield Semih Sentürk met late goals tegen Kroatië en Duitsland het land in 2008 (halve finale) zelfs lang in de race om een finaleplaats. Op het WK van 2002 werd Turkije verrassend derde. Nu is de hoop gevestigd op Arda Turan, die een teleurstellend seizoen kende bij Barcelona en daardoor wellicht nog wat lucht heeft na een lang en zwaar seizoen.

Wie wel een ijzersterk seizoen kende, was Hakan Çalhanoglu (Bayer Leverkusen). En wellicht kan ook de achttienjarige Emre Mor (FC Nordsjælland) zijn verrassende selectie kracht bij zetten op de eindronde. Met de verfijnde techniek van Selçuk Inan (Galatasaray) en breekijzer Burak Yilmaz, tegenwoordig actief in China, beschikken de Turken ook over het gereedschap om op moeilijke momenten het een en ander te forceren.

In de selectie van Fatih Terim is ook plaats voor Oguzhan Özyakup. Geboren in Zaandam, opgeleid door AZ, jeugdinternational van Nederland maar tegenwoordig een grote meneer in Turkije. Met Besiktas bleef deze 23-jarige middenvelder onder anderen Robin van Persie (Fenerbahçe) en Wesley Sneijder (Galatasaray) voor in de titelrace, waardoor hij zich voor het eerst tot Turks kampioen mocht kronen en zijn overstap naar het land van zijn roots hem dus geen windeieren heeft gelegd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.