'Guardiola vervangt Rijkaard bij Barcelona'

De Spaanse pers is het er unaniem over eens: Barcelona presenteert binnenkort Josep Guardiola als hoofdcoach voor de komende jaren. De 37-jarige Catalaan vervangt Frank Rijkaard, wiens tijd er na vijf seizoenen op zit. De beide laatste jaargangen verliepen teleurstellend.

Guardiola heeft de leiding van Barcelona overtuigd met zijn plannen om van Barça weer de beste te maken en krijgt de voorkeur boven meer ervaren kandidaten als Michael Laudrup, José Mourinho en Laurent Blanc. Technisch directeur Txiki Begiristain en voorzitter Joan Laporta ondersteunen zijn aanstelling en donderdag wordt de definitieve goedkeuring van het bestuur verwacht.

Volgens de analyse van Guardiola, die pas twee jaar over zijn trainersdiploma beschikt en de beloften coacht van de Blaugranas, moet de selectie veel meer tijd samen doorbrengen, harder trainen, beter voor zichzelf zorgen en gedisciplineerder leven. Dus niet meer een enkel uurtje per dag naast het stadion trainen onder het oog van de talrijke pers.

Een belangrijk middel om dat te realiseren is een radicale verandering in het trainingsregime. Guardiola wil op z'n Italiaans in in afzondering werken in Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí, waar de jeugd al traint. Aldaar wordt er 's ochtends en 's middags getraind, met daartussen een gezamenlijke lunch en rustperiode.

Guardiola speelde twaalf seizoenen in de hoofdmacht van Barcelona. De spelverdeler net voor de verdediging kwam tot 263 competitieduels, waarin hij zes keer scoorde. Hij geldt als een van de Cruijff-adepten en pleit voor een offensieve aanpak.


EK-arrangement voor 5 personen winnen?

Bekijk hier al onze video's