Gunstige cijfers FC Twente geven versluierd beeld
FC Twente heeft over het seizoen 2015/16 een positief netto resultaat gerealiseerd van 7,8 miljoen euro. Daarmee denkt de club aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen om op korte termijn terug te keren in categorie 2 van het licentiesysteem.
De gunstige cijfers over het afgelopen boekjaar geven een versluierd beeld, omdat ze grotendeels tot stand kwamen door het eerder gesloten crediteurenakkoord ter hoogte van 14,3 miljoen euro. Zonder de kwijtscheldingen van leningen en rente bedroeg het bedrijfsresultaat van FC Twente 7.068.000 euro negatief.
De opbrengsten gingen van 38,7 miljoen euro (seizoen 2014/15) terug naar 31,1 miljoen euro. Dat grote verlies aan inkomsten werd onvoldoende gecompenseerd door de reductie op de kosten die van 44,6 miljoen terug werden gebracht tot 38,2 miljoen. FC Twente werd geremd in het snijden in de uitgaven doordat de club in het afgelopen seizoen veel externe adviseurs moest inhuren als gevolg van de licentieperikelen en de noodzakelijke herstructurering. Voorts moest ze de mede-vennoten uit de ECV met 1,7 miljoen euro schadeloos stellen.
Voor het lopende boekjaar verwacht FC Twente een positief bedrijfsresultaat van één tot twee miljoen euro te kunnen realiseren, onder meer doordat de transfer van Hakim Ziyech naar Ajax dan in de boeken kan worden verwerkt. Na aftrek van boekwaarde en aandelen van derden kan de club hieruit een netto resultaat van 6,5 miljoen euro bijschrijven. Zonder de Ziyech-miljoenen had FC Twente een operationeel verlies van zo’n vier miljoen euro begroot.
De noodlijdende club wil de kosten verder terugbrengen door onder meer inkrimping van het personeelsbestand van 209 fte’s (2015) tot uiteindelijk 150 (2017). Het salarisbudget voor spelers wordt verder verlaagd en de commerciële afdeling moet de dalende trend aan inkomsten tegengaan. Ook wil de club de financieringslasten drastisch terugbrengen.
Daartoe wendt FC Twente zich deze week tot de gemeente Enschede om de garantstelling van 32 miljoen euro te effectueren. Daarmee wil de club een commerciële lening afsluiten, waarmee de schuldenpost van zeventig miljoen euro geherfinancierd kan worden. Alleen al aan rente op leningen levert dat een besparing op van zo’n honderdduizend euro per maand. FC Twente moet opnieuw met de gemeente over de garantstelling in gesprek omdat het risicoprofiel negatief is bijgesteld. De club is immers in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek dat de belastingdienst heeft ingesteld naar in het verleden gedane transfers. Dat kan hoge naheffingen en claims tot gevolg hebben.
Met de ingediende jaarcijfers denkt FC Twente te voldoen aan het plan van aanpak zoals dat met de KNVB is afgesproken. De club hoopt per 1 januari 2017 de definitieve stap naar categorie 2 van het licentiesysteem te hebben gemaakt. Daarmee komt dan een einde aan een periode van drie jaar waarin FC Twente onder curatele stond van de KNVB.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login