Heerenveen pakt punt bij Valencia

Heerenveen mag voor het eerst in de Champions League een punt meenemen in een uitwedstrijd. In een matige wedstrijd hielden de Friezen Valencia op 1-1. Ronnie Venema (foto) zorgde (in buitenspelpositie) voor de gelijkmaker.

Valencia nam na tien minuten de leiding door een doelpunt van Diego Alonso. Eerst belandde een schot van Angulo op de lat waarna Alonso het schot van Parri van richting veranderde. Dit was verrassend omdat de Friezen goed waren begonnen. Anthony Lurling en Daniel Jensen hadden al een paar plaagstootjes uitgedeeld maar zonder succes.

De gelijkmaker van Ronnie Venema was er eentje die je niet zo vaak ziet. Harris Huizinghs schot kwam via het gezicht van Mauricio Pellegrino en Miroslav Djukic voor de voeten van Venema die Palop passeerde. Venema stond buitenspel toen Huizingh schoot maar de goal werd toegekend.

In de tweede helft werd het spel wat grimmiger. Slachtoffer was Arjan Ebbinge die een kwartier na rust zijn tweede gele kaart kreeg en dus kon vertrekken. Met de verdedigers Holm en Wijngaarde trachtte trainer Foppe de Haan de broze score in de hectische slotfase vast te houden. Dat lukte wonderwel, met dank aan het slordige Valencia. Ook het Noorse breekijzer Carew kon de zege niet forceren. Doelman Vonk hield de lange spits twee keer van scoren af. Daardoor hield Heerenveen toch nog een lekker gevoel over aan het eerste optreden in de Champions League.

'Met tien man hebben ze ruim een halfuur gevochten voor wat ze waard waren', sprak de Friese trainer Foppe de Haan voldaan. 'Op karakter en werklust hebben ze het einde gehaald. Ik vind het daarom terecht dat we een punt aan onze laatste wedstrijd in de Champions League hebben overgehouden.'

Olympique Lyon schaarde zich door een 1-0 overwinning op Olympiakos Piraeus bij de laatste zestien. Het enige doelpunt viel al na twee minuten toen Pierre Laigle een voorzet van Tony Vairelles binnenkopte. Olympiakos mag het in de UEFA Cup verder gaan proberen.