Heerenveen sluit beroerde week af met derbyzege op negental Groningen

Heerenveen heeft zondag een overwinning geboekt op FC Groningen. De mannen van Robin van Persie hadden wat goed te maken na een beroerde week en kwamen uitstekend voor de dag in de Derby van het Noorden. De bezoekers eindigden het duel met negen man.

sc Heerenveen
2 - 1
FC Groningen

De ogen waren ook zondagmiddag weer gericht op Van Persie. Na de 9-1 nederlaag van vorig weekend en een doordeweekse verliespartij tegen FC Twente (2-0) hoopte Heerenveen de rug aan het einde van de week te kunnen rechten in de derby. Met Groningen trof het echter een team in prima vorm. De ploeg van Dick Lukkien was na vijf duels nog altijd ongeslagen.

De Derby van het Noorden stelde absoluut niet teleur. De thuisploeg begon opnieuw beroerd aan de wedstrijd. Binnen tien minuten opende Luciano Valente de score. Zoals wel vaker in de afgelopen wedstrijden lag het helemaal open achterin bij Heerenveen. Na een slim balletje van Thom van Bergen door de as kon Valente in de korte hoek de 0-1 binnenschieten.

Maar ook de veerkracht van de Friezen mag benoemd worden. De ploeg van Van Persie herpakte zich snel. Jacob Trenskow nam een afvallende bal na de stuit heerlijk op de pantoffel en de bal scheerde fraai in de bovenhoek. Verder legde Heerenveen een behoorlijke eerste helft op de mat en kreeg het nog een aantal goede kansen. Luuk Brouwers raakte bijvoorbeeld de paal met zijn schot van net binnen het strafschopgebied.

Klik eerst op de tekst in de post om de video te kunnen bekijken:

Waar Heerenveen weinig met de kansen deed, lukt het Groningen überhaupt niet om ze te creëren. In de tweede helft kreeg Brouwers opnieuw een grote kans, maar zag hij Etienne Vaessen van dichtbij keren met een spectaculaire reflex. Na een goed uur probeerde Marvin Peersman Brouwers af te stoppen met een buitensporige tackle met twee benen vooruit. Dennis Higler werd naar de kant geroepen door VAR Edwin van de Graaf en gaf alsnog een rode kaart.

Van Persie wisselde aanvallend door verdediger Pawel Bochniewicz naar de kant te halen en spits Daniel Karlsbakk in te brengen. Die aanvallende opvatting sorteerde effect. Binnen no-time had Heerenveen de voorsprong te pakken. Ion Nicolaescu controleerde een voorzet knap met Thijmen Blokzijl in zijn rug en vanuit de draai schoot hij de 2-1 binnen.

Groningen eindigde het duel zelfs met negen man. Higler werd na een tackle van Brynjólfur Willumsson opnieuw naar de kant geroepen. De uitblinker van vorige week tegen Feyenoord kreeg vervolgens een rode kaart voor zijn te harde tackle op de voet van zijn tegenstander. Door de zege klimt Heerenveen naar de tiende plek in de Eredivisie. FC Groningen staat nu vierde.