Heerlijke Eredivisie-rentree Groningen na dramatische start voor NAC

FC Groningen is met een klinkende overwinning begonnen aan het Eredivisie-seizoen. NAC Breda was na een vroege rode kaart geen partij voor de ploeg van trainer Dick Lukkien, al kregen de Brabanders na rust nog heel even hoop op een comeback.

FC Groningen
4 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Voor het eerst sinds 22 jaar stonden er bij de start van het Eredivisie-seizoen weer twee promovendi aan de aftrap. Groningen is na een jaar afwezigheid weer terug op het hoogste niveau, NAC speelde in het hoge noorden zijn eerste Eredivisie-wedstrijd in vijf jaar dankzij de stunt in de play-offs van afgelopen seizoen. Maar de Bredanaars beleefden weinig plezier aan de terugkeer in de elite-afdeling van het vaderlandse voetbal.

Nadat aanvoerder Jan Van den Bergh al na één minuut en zes seconden de eerste gele kaart van het Eredivisie-seizoen had geïncasseerd, moest collega-verdediger Enes Mahmutovic bij zijn debuut voor NAC direct van het veld. De Luxemburgse nieuweling kreeg een directe rode kaart wegens het vasthouden van de doorgebroken Jörg Schreuders. De bal ging ook nog eens op de stip, wat een koud kunstje was voor Leandro Bacuna.

Zo beleefde ook Carl Hoefkens geen fijne start van zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie. De Belgische trainer, aangesteld als opvolger van Jean-Paul van Gastel, moest zijn plannen door de vroege rode kaart direct wijzigen. Aanvaller Roy Kuijpers maakte na twaalf minuten plaats voor verdediger Martín Koscelník. Om Hoefkens de tijd te geven om de boel neer te zetten, veinsde doelman Daniel Bjelica even een blessure om het spel op te houden.

Heel veel baat had NAC niet die opzichtige actie van Bjelica, want Groningen liep met een man meer snel uit naar een 3-0 voorsprong. Rui Mendes scoorde op aangeven van Luciano Valente, die een al gestrande aanval nieuw leven inblies met een fraaie steekpass. Na een half uur kopte Marco Rente raak uit een voorzet van Jörg Schreuders, die na een kort genomen corner alle tijd kreeg om de bal op het hoofd van de Duitse verdediger te leggen.

NAC mocht van geluk spreken dat Groningen de score voor rust niet nog een pijnlijker aanzien gaf. Na rust keerde de hoop zelfs even terug toen invaller Sven Bouland bij zijn debuut direct een penalty veroorzaakte met een overtreding op Elías Már Omársson. Etienne Vaessen had de IJslandse spits vlak voor rust nog van scoren afgehouden bij de eerste kans voor NAC, maar had op de strafschop van Dominik Janosek geen antwoord.

Groningen was de controle na die tegentreffer even helemaal kwijt, maar liet zich uiteindelijk niet meer verrassen door de tien spelers van NAC. Schreuders maakte halverwege de tweede helft een einde aan het laatste beetje onzekerheid door op aangeven van Valente de 4-1 te maken. De Euroborg ontplofte, in de wetenschap dat de eerste Eredivisie-zege in de tas zit. Voor NAC zal het volgende week in de thuiswedstrijd tegen Ajax moeten gebeuren.