Het afdrogen van de wereldkampioen als ultiem cadeau voor Wesley Sneijder

Reacties

Recordinternational Wesley Sneijder viert deze woensdag zijn 36ste verjaardag en zal ongetwijfeld bedolven zijn onder de verjaardagscadeau's. Het lijkt ons echter sterk dat er ook maar een presentje is dat in de buurt komt bij het geschenk dat de middenvelder vandaag twaalf jaar geleden ontving.

Het afdrogen van de wereldkampioen als ultiem cadeau voor Wesley Sneijder
© Pro Shots

We gaan terug naar 9 juni 2008, de dag dat voor Nederland het EK in Oostenrijk en Zwitserland van start ging. De ploeg van Marco van Basten was ingedeeld in een loodzware groep, met Roemenië én de twee WK-finalisten van twee jaar eerder. De poulefase werd begonnen tegen regerend wereldkampioen Italië. Veel Nederlandse pessimisten wisten het zeker: dit wordt niks.

Zaten zij er even naast. Nederland schoot in Bern uit de startblokken en kwam via een intikker van Ruud van Nistelrooy op voorsprong, voordat Sneijder vijf minuten later de marge verdubbelde. De jarige Utrechter was het eindstation van een razendsnelle tegenaanval, opgezet door uitblinker Giovanni van Bronckhorst. Elf minuten voor tijd verzorgde Gio zelf het slotakkoord: 3-0.

© Pro Shots

Voor Oranje betekende deze prachtige zege een droomstart van het EK. En dat terwijl het plannetje van Sneijder, destijds speler van Real Madrid, nog was mislukt. In aanloop naar het toernooi probeerde hij het Nederlands elftal ten overstaan van zijn Italiaanse ploeggenoot Fabio Cannavaro nog in een underdogpositie manoeuvreren. Misschien dat het bij de regerend wereldkampioen tot onderschatting zou leiden, straks in Bern.

'Dus ik zei tegen Fabio dat Nederland een makkie voor Italië zal zijn', vertelde Sneijder destijds tegen VI. 'Maar hij wilde daar niks van weten. Sterker nog, Cannavaro zei Nederland als de gevaarlijkste tegenstander in de poule te zien. Gevaarlijker dan Frankrijk ook. Mijn opzetje mislukte dus. Binnen een minuut was Nederland veranderd van underdog in angstgegner. Nou ja, dan moeten we dáár ons voordeel maar mee doen.' En dat lukte.

Na de overwinning op Italië werd ook vice-wereldkampioen Frankrijk overtuigend verslagen (4-1), waardoor Nederland al na twee groepswedstrijden zeker was van een plek in de kwartfinales. Daarin bleek het Rusland van Guus Hiddink te sterk te zijn en ging er een streep door de EK-droom van Sneijder. Maar die verjaardag in Zwitserland, die zal hij toch nooit meer vergeten.

Nederland - Italië, 9 juni 2008

Scoreverloop:
26. Ruud van Nistelrooy 1-0
31. Wesley Sneijder 2-0
79. Giovanni van Bronckhorst 3-0

Nederland: Van der Sar; Boulahrouz (77. Heitinga), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst; De Jong, Engelaar, Sneijder; Kuyt (81. Afellay), Van Nistelrooy (70. Van Persie), Van der Vaart
Italië: Buffon; Panucci, Barzagli, Materazzi (54. Grosso), Zambrotta; Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Camoranesi (75. Cassano); Toni, Di Natale (64. Del Piero).
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.