'Het kan bij België gaan botsen tussen spelers en trainer'

Reacties

Met een selectie om van te watertanden, start maandag het EK voor België met direct de topwedstrijd tegen Italië. De Rode Duivels zouden met spelers als onder meer Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Moussa Dembélé, Romelu Lukaku en doelman Thibaut Courtouis zonder meer tot de favorieten moeten behoren.

'Het kan bij België gaan botsen tussen spelers en trainer'

Toch hangt er opnieuw een zweem van twijfel boven het nationale team van België. Ditmaal niet door een taalstrijd tussen Walen en Vlamingen of gerommel over portretrechten. Nee, de onzekerheid of de bijzondere kwaliteiten van deze spelers wel tot hun volle recht komen, wordt dit keer veroorzaakt bondscoach Marc Wilmots.

Dat constateert tenminste voormalig topspeler Luc Nilis. De oud-international van België en ex-speler van Anderlecht en PSV zegt in een interview met Voetbal International dat hij na het zien van de oefenwedstrijden in de aanloop naar het EK allerminst gerust is op een goed resultaat in Frankrijk. 'Eigenlijk zijn De Rode Duivels nog steeds in hetzelfde straatje ziek als in mijn tijd', drukt de ex-prof zich fraai uit.

'Dat betekent dat de ploeg nog altijd niet echt aanvallend durft te spelen, de spelers nog teveel achteruit lopen. Daardoor is er veel te weinig druk naar voren. Ik heb daar als offensief ingestelde speler echt last van gehad en jongens als Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Dries Mertens en Romelu Lukaku ondervinden nu dezelfde problemen. Met dit team moet je echt veel hoger op veld spelen omdat je dan pas maximaal gebruik maakt van de enorme aanvallende kwaliteiten deze spelers die toch echt hebben.'

Volgens Nilis moeten de Rode Duivels met deze selectie altijd bij de laatste vier eindigen, maar als de behoudende tactiek niet overboord wordt gezet, ziet de Belg het niet gebeuren. 'Er is niets mis mee als je als coach op de individuele klasse van een aantal spelers parasiteert, maar dan moet je de tactiek ook afstemmen op die klasse. Dat gebeurt nu niet', vindt Nilis.

'Als de spelers zich niet goed voelen op het veld door het te behoudende systeem dan zullen de sterren de ploeg bij de hand moeten nemen. Het kan gaan botsen tussen spelers en de trainer, maar dat maakt dan ook niet uit. Ze moeten het alleen wel intern doen. Het gaat gebeuren hoor, als het echt nodig is, want deze spelers kunnen het zich ook niet permitteren om met hun kwaliteiten twee keer een slecht toernooi te spelen. Het moet nu gebeuren.'

In de Voetbal International van deze week staat een uitgebreid interview met Luc Nilis. Het extra dikke EK-nummer ligt vanaf woensdag in de winkels en is hier te bestellen. Het artikel is ook te lezen op VI Premium.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.