Het rampseizoen van Leonardo Bonucci
Leonardo Bonucci is in vier maanden tijd verworden tot de personificatie van de aanhoudende worsteling van AC Milan. Het beoogde symbool van de Milanese renaissance moet vele barrières slechten om geen spijt te krijgen van zijn overstap van Juventus.
Te midden van het zomerse transfergeweld, voornamelijk uit Parijs, was de overgang van de verdediger de meest interessante. Bonucci kwam voor 42 miljoen euro binnen als sterkhouder van het ongenaakbare Juve: het absolute pronkstuk van een elftal versterkingen voor de grootmacht in vrije val. Op dertigjarige leeftijd pakte Bonucci zijn spullen in Turijn, waar hij erkenning miste en zijn relatie met trainer Massimiliano Allegri bekoeld was.
In 2011 voltrok zich een soortgelijk scenario, alleen bewandelde Andrea Pirlo destijds de omgekeerde weg. Milan schatte de regisseur van weleer niet meer op waarde en het vervallen Juve sloeg toe. De rest is geschiedenis: in Pirlo’s debuutseizoen pakte De Oude Dame de eerste Scudetto sinds het Calciopoli-schandaal van tien jaar terug. Sindsdien heeft Juventus een patent op de titel.
Bonucci schuwt de vergelijking niet. 'Wat Pirlo bij Juventus heeft gedaan, hoop ik bij AC Milan te doen', liet hij La Gazzetta dello Sport weten. 'Ik zie veel parallellen. Sterker nog, ik heb ook voor Milan gekozen omdat ik denk dat we dezelfde weg als Juventus kunnen afleggen: beginnen met een wederopbouw en eindigen aan de top.'
Maar het woord wederopbouw is momenteel niet eens relevant. Bonucci beleeft in tegenstelling tot Pirlo een zeer teleurstellende eerste campagne, in de lijn van de Milanese aftakeling van voorgaande seizoenen. Daarbij oogt de aanvoerder als een machteloze ramptoerist die plots hoofd hulpverlening is geworden. Zijn onnozele rode kaart tegen Genoa en zijn fouten in de Europa League vormen de dieptepunten.
Wat een blunder van Leonardo Bonucci! 👀 #acmaus pic.twitter.com/jrd8Vql4yB
— FOX Sports (@FOXSportsnl) 23 november 2017
Bonucci's wankelende optredens worden in de hand gewerkt door aanpassingsproblemen. Pirlo kreeg bij Juventus een comfortabele, voor hem op maat gemaakte rol van dirigent voor de defensie, Bonucci is juist zijn houvast verloren. De Turijnse BBBC, naast hem bestaande uit Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli en Georgio Chiellini, waren elkaars ruggengraat, een familie waarvan de leden op elkaar bouwden.
Na zijn bewuste afscheid van het vermaarde blok werd de aankoop in Milaan bij gebrek aan alternatief onmiddellijk tot Capitano gebombardeerd. Met de band om zijn arm moest Bonucci de torenhoge verwachtingen torsen in een stad die hoogzwanger was van hoop na de transferzomer.
Daar dient hij samen met Lucas Biglia leiding te geven aan een elftal dat nauwelijks op elkaar ingespeeld is. De onvermijdelijke zoektocht van trainer Vincenzo Montella naar het juiste systeem en poppetjes belemmert bovendien de progressie van een ploeg die op korte termijn moet presteren. Het resultaat is zichtbaar: op één derde van het seizoen staat AC Milan zevende in de Serie A, met reeds zeven punten achterstand op nummer zes Sampdoria.
Toch krabbelen de Rossoneri voorzichtig op onder aanvoering van Bonucci, die zijn slechtste optredens achter de rug heeft. Zijn blunder tijdens het duel met Austria Wien (5-1 zege), waarin Milan Europese overwintering veiligstelde, overschaduwde zijn goede optreden. Ook tegen Napoli (2-1 nederlaag) en Sassuolo (0-2 winst) speelde de verdediger sterk. Het is aan Bonucci en Milan om zondag tegen voorlopige belager Torino te bewijzen dat ze ondanks alle hindernissen onder hun stand leven.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login