Het sprookje van Bradford City: 'Seizoen nu al geslaagd'
Waar James Hanson in 2009 bij de lokale supermarkt van Bradford aan het werk was, stond Shay Given tussen de miljonairs op het trainingscomplex van Manchester City. Drie jaar later, op 22 januari 2013, verschalkte Hanson, voor nog geen tienduizend euro overgenomen van Guiseley, de doelman met een kopbal en zorgde mede daardoor voor een plaats in de League Cup-finale op Wembley. VI.nl blikt terug op de opmerkelijke prestatie van The Bantams. De weg naar Wembley is door Bradford City op sensationele wijze beklommen. Niet alleen Aston Villa werd na een 3-1 thuiszege en een 2-1 nederlaag (voor Villa niet voldoende voor een finaleplaats) in Birmingham aan de kant gezet, ook Wigan Athletic en zelfs Arsenal moesten er aan geloven. Daardoor heeft de vierdedivisionist dit seizoen al meer Premier League-clubs verslagen dan hekkensluiter Queens Park Rangers.
De club heeft ervoor gezorgd dat de naam Bradford City voor lange tijd geassocieerd zal worden als reuzendoder van de League Cup 2012/13. Een positieve en eervolle associatie, die in contrast staat met de gebeurtenis waar men tot voor dit seizoen bij Bradford City aan zou denken: de stadionbrand in 1985, waarbij 56 mensen hun leven verloren.
Op Valley Parade, het stadion van de club, escaleerde op 11 mei 1985 een feestdag tot een gitzwarte bladzijde uit de clubhistorie. Voor de wedstrijd tegen Lincoln City, de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, kreeg de kampioen van de Division Three de trofee uitgereikt. De houten tribune zou na de feestwedstrijd na 77 jaar worden vervangen, maar stond dezelfde middag nog in vuur en vlam.
28 jaar later is Bradford, dat tussen 1999 en 2001 actief was in de Premier League, weer het gesprek van de dag. Op 24 februari speelt de ploeg de finale op het imposante Wembley tegen Swansea City of Chelsea. Marcel Seip stond vorig seizoen onder contract bij Bradford en heeft met plezier gekeken naar zijn voormalig ploeggenoten. Wel schat de verdediger van VVV-Venlo de kansen van de vierdeklasser klein in.
'Op Wembley spelen, dat is het mooiste wat er is', vertelt Seip aan VI. 'Maar ik denk dat ze wel verliezen. Je weet het natuurlijk nooit, ze hebben immers al eerder Premier League-clubs verslagen en niet onverdiend. De grote clubs geven aan de League Cup nooit heel veel aandacht, maar als ze eenmaal in de finale staan gaat het wel spelen.'
'Het bekervoetbal is voor clubs als Bradford gigantisch. De supporters kijken allemaal live naar de loting, waar ze bij het trekken van de balletjes hopen op een mooie club. Het seizoen van Bradford is nu al geslaagd en ze draaien ook nog eens goed mee in de competitie.'
Bij de thuiswedstrijd tegen Aston Villa zaten 24.000 toeschouwers. Voor een vierdeklasser een behoorlijk aantal, maar Seip vind niet dat men de Engelse lagere teams moet vergelijken. 'Bij Bradford zitten gemiddeld tien- tot vijftienduizend man op de tribune. Ze hebben een enorme fanbase. Het is alleen totaal niet vergelijkbaar met Nederlandse clubs, want de League Two-elftallen zouden moeiteloos meedraaien onderin de Eredivisie.'
'Chelsea of Swansea City zijn natuurlijk goede tegenstanders', doelt Seip op de andere finalist op Wembley. 'Het is maar één wedstrijd, dus je moet het tactisch spelen of héél veel geluk hebben. Maar dat ze zo ver zijn gekomen is eigenlijk al fantastisch. Of ik zelf naar Wembley ga? Ik ben zelf druk met voetbal, dus denk niet dat dat er van komt.' (Joost Hofman)
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.