Heynckes profiteert van zuinig transferbeleid Van Gaal
Terwijl Louis van Gaal probeert het seizoen nog te redden, heeft zijn opvolger Jupp Heynckes mede dankzij de straks vertrekkende Nederlander een flinke oorlogskas om Bayern München een nieuw gezicht te geven.
Van Gaal moet met een aangeslagen selectie een poging wagen de begeerde tweede plaats te bemachtigen. De coach zag Daniel Van Buyten en Danijel Pranjic geblesseerd terugkeren van interlandverplichtingen met België en Kroatië. Mario Gomez hield aan de oefeninterland van Duitsland tegen Australië een voetblessure over en is ook een vraagteken voor de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach zaterdag.
Maar de personele problemen staan dezer dagen in de schaduw van de grote plannen voor de komende jaren, na het afscheid van Van Gaal. De Beierse schijnwerpers zijn voornamelijk gericht op Jupp Heynckes, die zich vorige week voor twee jaar committeerde aan Bayern München waar hij overigens al twee keer eerder aan het roer stond.
Met de wisseling van de wacht zet Bayern meteen een dikke streep onder het tijdperk Van Gaal. De Nederlandse trainer staat ervoor eigen jeugd de kans te geven of spelers te halen die zich nog moeten bewijzen. Ook in Beieren weigerde hij de beschikbare miljoenen aan te wenden en koos hij voor zijn eigen lijn. Van Gaal beroept zich er graag op dat al zijn clubs daarvan hebben geprofiteerd.
Maar Bayern zit niet verlegen om geld. Een positieve transferbalans heeft geen prioriteit, successen daarentegen wel. Heynckes krijgt daarom de vrije hand, ook op transfergebied. 'In principe helemaal', zei bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge tegen Sport Bild. 'We houden rekening met de wensen van de trainer en ik ben er zeker van dat we onder Jupp Heynckes een zeer goede ploeg zullen krijgen.' De nodige namen passeerden al de revue. Bild zette de belangrijkste kandidaat-aankopen op een rij. Benfica-linksback Fábio Coentrão is met 25 miljoen euro de duurste. Bayern denkt aan een transfersom van 22 miljoen euro plus Breno.
Mocht de Portugese back niet haalbaar zijn, dan komt Gregory van der Wiel weer in beeld. De Ajax-rechtsback, die afgelopen zomer een transfer naar Bayern zag afketsen, moet zo'n tien miljoen euro kosten. Met de komst van de Oranje-international verhuist Philipp Lahm naar de linkerkant. Voor de versterking van het verdedigingscentrum heeft Bayern Jérôme Boateng op het oog. De 22-jarige Duitse international moet voor vijftien miljoen euro worden losgeweekt bij Manchester City.
In het transferbudget van zestig miljoen is ook ruimte voor aanvallende versterking. De 24-jarige Ivo Ilicevic van 1. FC Köln moet een alternatief worden voor de blessuregevoelige Franck Ribéry en Arjen Robben, terwijl ook de naam Dimitar Berbatov valt. De Bulgaarse spits van Manchester United, eerder in de Bundesliga actief voor Bayer Leverkusen, zou het waarschijnlijke vertrek van Miroslav Klose moeten opvangen.
En dan is er nog de kwestie van de keeper. De huidige tweede keus Hans-Jörg Butt haastte zich te zeggen dat hij in weerwil van eerdere uitspraken nog geen besluit heeft genomen over zijn toekomst. De ervaren goalie wil best nog een jaar verder gaan bij Bayern.
Ook de huidige nummer één, Thomas Kraft, nuanceerde zijn eerdere uitlatingen over zijn toekomst. Waar hij eerder de komst van Manuel Neuer zag als signaal voor een afscheid, daar kan hij zich nu wel voorstellen bij Bayern te blijven, ook als de keeper van Schalke 04 naar München komt.
Dat Neuer de overstap gaat maken, lijkt een uitgemaakte zaak. De komst van de Duitse international is met een transfersom van twintig miljoen euro een flinke hap uit het budget, maar dat is de leiding van Bayern om het even.
Mede dankzij het zuinige beleid van Van Gaal zijn er voldoende middelen voor handen om aan het wensenlijstje te voldoen dat Heynckes in München heeft neergelegd. 'De club moet proberen deze te realiseren', liet de nieuwe trainer weten. (Lars Ulrich) Foto: VI Images