Hoe voetbalnomade André Krul in de gevangenis van Puerto Rico belandde
De loopbaan van André Krul bracht de 32-jarige doelman langs vijftien clubs op vijf verschillende continenten. De voetbalnomade vertelt deze week in VI over de bijzondere avonturen die zijn sportieve trektocht over de wereld hem opleverde.
Anno 2019 is Krul reservedoelman van Alemannia Aachen, dat na een faillissement is afgezakt naar de Regionalliga West, het vierde niveau van Duitsland. Dat is een stuk dichter bij huis dan Puerto Rico, het land waar Krul een van zijn meest bizarre avonturen beleefde. Na in het seizoen 2013/14 te hebben gefungeerd als derde doelman bij FC Groningen begint het toch weer te kriebelen bij de reislustige goalie.
Hij besluit in te gaan op een aanbod van Bayamón FC, dat met spoed een geschikte kandidaat zoekt om het doel te verdedigen de Champions League van Noord- en Midden-Amerika. Tijd om een werkvisum aan te vragen is er niet, maar dat vormt geen probleem, aldus de club. Hij moest maar gewoon zeggen dat hij bij een vriend op bezoek gaat.
Bij aankomst op het eiland, gelegen op Amerikaans grondgebied, wordt Krul onderworpen aan een kruisverhoor door de douane, maar mag hij uiteindelijk toch het land binnen. Dan dient zich het volgende probleem aan voor Krul, die te kampen heeft met een schouderblessure en daardoor niet naar links kan duiken. Toch vormt dat geen obstakel voor Krul om af te reizen naar Mexico, waar Bayamón het opneemt tegen Club América. Het draait uit op een deceptie, zo vertelt Krul. 'Ik had een jetlag, kende de namen van mijn medespelers niet eens en zat met die blessure.' Bayamón verloor met 6-1. 'De slechtste wedstrijd van mijn leven.'
De nederlaag blijkt, eenmaal terug in Puerto Rico, nog het minst grote probleem waar Krul mee te dealen heeft. Bij aankomst wordt hij namelijk opnieuw aangehouden door de douane, die hem als verdacht persoon heeft aangemerkt. Dat hij met een voetbalploeg op pad was geweest, staat haaks op zijn eerdere verhaal en dus werd hij in de boeien geslagen.
Zijn keeperstricot moet hij inruilen voor een oranje overall en ondanks inspanningen van de club wordt Krul afgevoerd naar een detentiecentrum waar hij de nacht moet doorbrengen. 'Ik werd als een crimineel behandeld. Ineens zat ik in een slechte film.' De volgende dag wordt hij het land uitgezet en komt er alweer een einde aan zijn kortstondige avontuur op de Caribische Zee. 'Ik werd geboeid terug naar het vliegveld gebracht. Twee bewakers zetten me in mijn stoel, daarna was ik weer vrij man.'
De gevangenis in Puerto Rico vormt zeker niet het enige opvallende hoofdstuk in de loopbaan van André Krul. Lees hier zijn hele verhaal.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login