Hoe zien de olympische voetbaltoernooien eruit en doet Nederland mee?

Reacties

Het olympische voetbaltoernooi bij de mannen is woensdag al begonnen en donderdag zijn de vrouwen aan zet, nog voor de openingsceremonie van de Spelen in Parijs van vrijdag. Hoe zien deze evenementen eruit?

Hoe zien de olympische voetbaltoernooien eruit en doet Nederland mee?
© Pro Shots

Doet Nederland mee?

Bij de mannen zijn er zestien deelnemers, bij de vrouwen twaalf. Nederland is bij de mannen en vrouwen niet van de partij. De mannen faalden vorig jaar op het kwalificatie-event (het EK Onder-21), terwijl de vrouwen dit voorjaar het hoofd bogen voor Duitsland in een allesbeslissende play-off. Opvallende afwezige bij de mannen is Brazilië, de kampioen van 2016 en 2021.

Wat zijn de speelsteden?

De wedstrijden worden niet alleen gespeeld in Parijs (Parc des Princes), maar ook in Marseille (Stade Vélodrome), Lyon (Groupama Stadium), Bordeaux (Nouveau Stade de Bordeaux), Saint-Étienne (Stade Geoffroy-Guichard), Nice (Allianz Riviera) en Nantes (Stade de la Beaujoire).

Waarom doen vooral jonge spelers mee bij de mannen?

Bij de mannen nemen in principe alleen spelers deel die op of na 1 januari 2001 zijn geboren. Wel mag elk team nog maximaal drie dispensatiespelers (die voor die datum het levenslicht zagen) meenemen. Bij de vrouwen zijn er geen leeftijdscriteria. Vanwaar dit verschil? Het is een compromis tussen het Internationaal Olympisch Comité en de FIFA. Als alle spelers kunnen worden opgeroepen, worden de Spelen een soort WK, wat de FIFA natuurlijk niet ziet zitten. Bij de vrouwen gaat zoiets in de toekomst mogelijk ook spelen, zie de uitleg hieronder.

Nemen er nog sterspelers deel?

Dat valt bij de mannen wel mee - of tegen, zo u wil. Frankrijk neemt onder anderen Alexandre Lacazette mee naar de Spelen. Andere grote namen zijn Naby Keïta, Julián Álvarez en Achraf Hakimi. Ook de kersverse Europese kampioenen Álex Baena en Fermín López zijn van de partij. Bij de mannen hangt het olympisch voetbaltoernooi er van oudsher een beetje bij.

Daarentegen staat het olympisch voetbal hoog in aanzien bij de vrouwen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het eerste WK voor vrouwen pas in 1991 plaatsvond. Decennialang waren de Spelen een veredeld WK. De vedettes in het vrouwentoernooi zijn dan ook niet te tellen. Wereldkampioen Spanje is met een angstaanjagend sterke selectie afgereisd naar Frankrijk. In het oog springend is ook de deelname van ouderdomsdeken Marta, die op haar 38ste voor haar eerste olympische goud gaat met Brazilië na twee keer zilver in 2004 en 2008.

Welke Eredivisie-spelers doen mee?

Dat zijn Matthew Garbett (NAC Breda), Taylor Booth (FC Utrecht), Paxten Aaronson (FC Utrecht), Gerónimo Rulli (Ajax), Hussein Ali (SC Heerenveen) en Shunsuke Mito (Sparta Rotterdam). Vanuit de Keuken Kampioen Divisie neemt FC Volendam-verdediger Francisco Marizán deel namens de Dominicaanse Republiek. Bij de vrouwen staat PSV-aanvaller Indiah-Paige Riley op de lijst van Nieuw-Zeeland. Ook Feyenoord-verdediger Toko Koga is van de partij, namens Japan.

Wat gebeurde er bij Argentinië - Marokko?

Bij de start van het toernooi sloeg de vlam meteen in de pan. Argentinië dacht een uur lang een punt uit het vuur gesleept te hebben tegen Marokko, maar moest terug het veld op en verloor uiteindelijk alsnog met 1-2. Nadat de ploeg van Javier Mascherano met een krankzinnig doelpunt in de zeventiende (!) minuut van de extra tijd gelijk had gemaakt, moesten de ploegen het veld af snellen. Dat had alles te maken met de explosie van een vuurwerkbom, terwijl veel Marokkaanse fans het veld op stroomden. De treffer werd goedgekeurd, de wedstrijd beëindigd en allebei de teams gingen de kleedkamer in. Uit beelden werd geconstateerd dat in aanloop naar de gelijkmaker een buitenspelgeval had plaatsgevonden. Bruno Amione stond nipt buitenspel, wees de VAR uit.

Wanneer zijn de finales?

Bij de mannen is de eindstrijd op 9 augustus, in het Parc des Princes. Op dezelfde plek is een dag later de finale bij de vrouwen.

Groepsindeling mannen

Groep A Groep B Groep C Groep D
Frankrijk Argentinië Oezbekistan Japan
Verenigde Staten Marokko Spanje Paraguay
Guinee Irak Egypte Mali
Nieuw-Zeeland Oekraïne Dom. Republiek Israël

Groepsindeling vrouwen

Groep A Groep B Groep C
Frankrijk Verenigde Staten Spanje
Colombia Zambia Japan
Canada Duitsland Nigeria
Nieuw-Zeeland Australië Brazilië
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.