Hoofdrol Geertruida bij winnend Leipzig, goal Malen helpt Dortmund niet

Lutsharel Geertruida heeft zaterdag een hoofdrol gespeeld bij RB Leipzig in het competitieduel met SC Freiburg. De Oranje-international onderscheidde zich in aanvallend opzicht en schonk zijn ploeg zo drie punten én de koppositie in de Bundesliga. Borussia Dortmund ging ondanks een doelpunt van Donyell Malen onderuit tegen FC Augsburg, bij wie Jeffrey Gouweleeuw meespeelde.

RB Leipzig
RB Leipzig
3 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

RB Leipzig kwam met basiskracht Geertruida en zonder de geblesseerde Xavi Simons na een kwartier op achterstand. Voormalig Eredivisionist Ritsu Doan kopte voor SC Freiburg van dichtbij raak na een scherpe voorzet van Vincenzo Grifo. Kort na de rust kantelde Leipzig, dat midweeks thuis verloor van Liverpool, de wedstrijd.

Na een afgeslagen hoekschop slingerde Benjamin Henrichs de bal opnieuw voor en tikte Willi Orban de gelijkmaker binnen. Een paar minuten later vond ook Geertruida het net. De Oranje-international kwam mee op aan de rechterflank en stond op de juiste plek om een van richting veranderde voorzet van Loïs Openda binnen te werken. Voor Geertruida was het zijn eerste doelpunt voor Leipzig sinds zijn transfer van Feyenoord. Openda bepaalde de eindstand in de slotfase op 3-1.

Klik op de tekst in de tweet om de beelden te bekijken.

FC Augsburg
FC Augsburg
2 - 1
Borussia Dortmund

Dortmund begon uitstekend aan het uitduel met Augsburg. Malen was al na vier minuten trefzeker voor BVB, nadat hij eerder deze week al scoorde (en een assist gaf) in het Champions League-duel met Real Madrid. De Oranje-international ging een combinatie aan met Serhou Guirassy en rondde beheerst af in het strafschopgebied.

Na als in Santiago Bernabéu kon Dortmund een sterke start geen passend vervolg geven. De Fransman Alex Claude-Maurice scoorde zowel voor als na rust voor Augsburg. Na een klein half uur vuurde Claude-Maurice van ver buiten de zestien een (op het oog) houdbaar schot af op Dortmund-keeper Gregor Kobel, maar de Zwitser had geen antwoord op de uithaal.

Vijf minuten na de pauze plaatste Claude-Maurice de bal in de verre hoek na een via Emre Can afgeketste voorzet. Dortmund kon daarna een tweede verliespartij in een week tijd niet voorkomen. Voor Dortmund-debutant Algumera Kabar was de teleurstelling extra groot: de achttienjarige verdediger kreeg diep in de extra tijd zijn tweede gele kaart. Dortmund blijft door het verlies op plaats zeven staan.

VfB Stuttgart
2 - 1
Holstein Kiel

VfB Stuttgart ondervond vier dagen na de knappe uitzege bij Juventus in de Champions League weinig hinder van Holstein Kiel. Deniz Undav opende na negentien minuten de score in de MHPArena. Dat deed hij met een handig wippertje na een snelle counter, waarbij El Bilal Touré de Duits international op maat bediende. Na een uur maakte Touré er zelf 2-0 van door van afstand heerlijk uit te halen.

Jeff Chabot (voormalig Sparta Rotterdam en FC Groningen) haalde het einde van de wedstrijd niet. De verdediger van Stuttgart kreeg twee keer geel. Holstein Kiel kwam via Armin Gigovic terug tot 2-1, maar een comeback bleef uit, mede door een rode kaart. Jann-Fiete Arp kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart. Stuttgart stijgt door de thuiszege naar de achtste plaats.