Ierland versus Oranje: debuut lonkt voor viertal, het drama van McAteer

Reacties

Traditiegetrouw blikt VI aan de hand van cijfers en feiten vooruit op de komende interland. Het Nederlands elftal speelt zondagavond in Dublin een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland.

Ierland versus Oranje: debuut lonkt voor viertal, het drama van McAteer
© Pro Shots
Ierland
Ierland
1 - 2
Nederland
Nederland

• Het is de 23ste keer dat Nederland een interland speelt tegen de Ieren. Oranje won elf van die ontmoetingen (vier keer gelijk, zeven keer verlies). De meest recente ontmoeting dateert van 27 mei 2016 en was vriendschappelijk. Luuk de Jong voorkwam toen met een late goal op aangeven van Jetro Willems een nederlaag (1-1).

Ruud Gullit is de Nederlander die het vaakst trefzeker is geweest tegen Ierland. De latere trainer en analyticus scoorde vier keer, één keer vaker dan Beb Bakhuys en Kick Smit. In de vier interlands tegen Ierland met Gullit binnen de lijnen werd ook niet verloren.

• Een van de voor Nederland pijnlijkste wedstrijden tegen Ierland is zonder twijfel die van zaterdag 1 september 2001. In de WK-kwalificatiereeks ging het team van Louis van Gaal toen met 1-0 onderuit op Lansdowne Road. Jason McAteer was de man van het enige doelpunt. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan het mislopen van deelname aan het WK van 2002 door Oranje.

• Ierland won vier van zijn laatste zes thuiswedstrijden. Alleen Noorwegen en Frankrijk wisten in de laatste twaalf maanden van Ierland te winnen in Dublin.

• Na niet te hebben gespeeld tegen Griekenland wachten Quilindschy Hartman (Feyenoord), Ian Maatsen (Chelsea), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) nog op hun debuut voor het Nederlands elftal. Zij zijn de vier spelers die vanavond kunnen debuteren bij het team van Ronald Koeman. Tijjani Reijnders beleefde donderdag tegen Griekenland (3-0) zijn vuurdoop in het Nederlands elftal.

• Als Wout Weghorst tegen Ierland speeltijd krijgt, is dat zijn vijfentwintigste optreden voor Oranje. Hij zal dan na afloop van het duel uit handen van directeur Marianne van Leeuwen een zilveren schaal ontvangen. In 24 interlands was Weghorst zes keer trefzeker, waaronder afgelopen donderdag tegen de Grieken.

• Bij Oranje staan geen spelers op scherp met het oog op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk op 13 oktober. Spelers zijn pas bij de derde gele kaart voor één wedstrijd geschorst. Lutsharel Geertruida, Daley Blind, Nathan Aké en Virgil van Dijk zijn de internationals die in deze kwalificatiereeks wel al één keer geel kregen.

• Denzel Dumfries is de assistkoning bij het Nederlands elftal in deze kwalificatiereeks. De vleugelverdediger bereidde tegen Griekenland twee goals voor en staat nu al op vier assists, na in maart ook tegen Gibraltar twee keer de aangever te zijn geweest. Nathan Aké is met twee goals de voorlopige topscorer bij Oranje. Zondagochtend wordt besloten of de verdediger van Manchester City fit genoeg is om tegen Ierland in actie te komen. Aké viel uit tegen Griekenland.

• Bij Ierland is James McClean de man van de assists. De 34-jarige middenvelder van Wrexham bereidde twee goals voor in deze kwalificatiereeks. Geen van de Ierse spelers was vaker dan één keer trefzeker in de kwalificatiewedstrijden tot nu toe in Groep B.

• In de zeven laatste wedstrijden van het Nederlands elftal werd telkens minstens drie keer gescoord.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.