IJskoud Oranje klopt veel sterkere Tsjechen

Qua spel verdiende het Nederlands elftal hoogstens een heel mager zesje. Qua resultaat (2-0) oogstte Marco van Bastens Oranje een dikke tien. Want wie drie echte kansen creëert en twee keer scoort, en de veel sterkere Tsjechen ondanks een handvol uitgespeelde kansen op de nul houdt, heeft het optimale eruit gehaald.

De manier waarop het nieuwe Oranje startte in de WK-kwalificatiereeks was niet volgens de doelstellingen die Van Basten cum suis in hun contract lieten opnemen. Dominant was Nederland zelden. Gedwongen door het vroege storen van Tsjechië was er van een weloverwogen opbouw van achteruit zelden sprake. Attractief was het vertoonde spel evenmin.

Bij Tsjechië liet Marek Heinz bij vlagen wel briljante staaltjes zien. De linksbenige spelverdeler stuurde twee keer een medespeler alleen op weg naar Edwin van der Sar en kreeg één keer zelf een grote kans. De doelman van Oranje bleek echter in topvorm en redde drie keer feilloos. Het Nederlands elftal bleef daardoor in leven en kwam tegen de verhouding in zelfs nog voor rust op voorsprong. Rafael van der Vaart was na een slimme één-twee met Dirk Kuijt de aangever, Pierre van Hooijdonk de afmaker: 1-0.

In de tweede helft moest Oranje nog verder terug en was Markus Merk deze keer de reddende engel. De Duitse scheidsrechter liet een lichte overtreding van John Heitinga op de doorgebroken Milan Baros onbestraft en wuifde later een verdiende strafschop weg toen Nigel de Jong weer Baros neerhaalde.

Nederland profiteerde dankbaar van de misplaatste coulance en kwam zeven minuten voor tijd op 2-0. Kuijt zette zuiver voor van rechts en Van Hooijdonk stond opnieuw op de goede plaats om de bal koppend over de lijn te werken. Nederland-Tsjechië 2-0, met dank aan Van der Sar en Merk.