In het kielzog van Haaland: Bryan Roy gaat eretitel na 27 jaar kwijtraken

Reacties

De man die na Erling Haaland op dit moment de meeste Premier League-goals heeft gemaakt? Het is niet Cole Palmer en ook niet Mohamed Salah. Nee, de vice-topscorer van de Engelse elite-afdeling luistert naar de naam Chris Wood. De 32-jarige spits uit Nieuw-Zeeland scoorde vrijdag twee keer tegen Leicester City (1-3) en staat nu op zeven competitiegoals voor Nottingham Forest.

In het kielzog van Haaland: Bryan Roy gaat eretitel na 27 jaar kwijtraken
© Pro Shots
Leicester City
Leicester City
1 - 3
Nottingham Forest
Nottingham Forest

Salah en Palmer kunnen daar dit weekend nog overheen gaan, maar het doet niets af aan de meer dan goede seizoenstart van Wood. Mede dankzij zijn goals staat Forest op dit moment vijfde. En Wood bewijst dat er ook in het moderne voetbal nog steeds plek is voor de klassieke targetman. 'Want anders kan ik wel stoppen', vertelde de clubtopscorer van The Tricky Trees na afloop bij de BBC.

'Er was een tijd dat kleine centrumspitsen of de valse nummer 9 in de mode raakten', weet Wood. Volgens hem heeft Haaland eraan bijgedragen dat die trend is doorbroken. 'Gelukkig brak Erling door. Door hem is de klassieke nummer 9 weer een beetje terug in de mode. Hij heeft veel snelheid en power, dingen die ik niet heb, maar zijn komst maakte het wel makkelijker voor spitsen als ik.'

Wood bewijst bij Forest zelf ook dat de klassieke centrumspits nog niet met uitsterven is bedreigd. De club pikte hem in januari 2023 op bij Newcastle United, waar de 74-voudig international van Nieuw-Zeeland zijn tranfersom van dertig miljoen euro niet waarmaakte. Voor Forest scoorde Wood inmiddels echter al 22 keer, evenveel als Stan Collymore en nog maar twee minder dan Bryan Roy.

Bryan Roy namens Oranje op het WK 1994. Na dat toernooi stapte de linksbuiten over naar Nottingham Forest.
© Pro Shots
Bryan Roy namens Oranje op het WK 1994. Na dat toernooi stapte de linksbuiten over naar Nottingham Forest.

Roy is met 24 goals nog altijd topscorer aller tijden van de Premier League voor de tweevoudig Europa Cup I-winnaar. De voormalig aanvaller van Ajax, Foggia en Oranje vestigde dat record tussen 1994 en 1997 in de beginjaren van de Engelse topcompetitie. Bijna drie decennia later is het een kwestie van tijd dat de 54-jarige oud-international zijn titel gaat kwijtraken, zo makkelijk scoort Wood dit seizoen.

Dat Wood er ook in slaagt om Haaland bij te houden, is minder waarschijnlijk. 'Het is nog vroeg in het seizoen. Ik wil gewoon zo door blijven gaan, zo constant mogelijk blijven presteren en zoveel mogelijk scoren. Hij is een geweldige speler om te achtervolgen. Hij doet het uitstekend en zal waarschijnlijk zo door blijven gaan en er weer dertig maken dit seizoen', aldus Wood tegenover Sky Sports.

Waar geen twijfel over bestaat, is dat Wood en Forest prima bij elkaar passen. Volgens de spits speelt manager Nuno Espírito Santo daar een belangrijke rol in. 'Sinds zijn komst ligt de nadruk heel erg op ballen in de zestien krijgen. Dat past heel goed bij T (Taiwo Awoniyi, red.) en mij. We zijn twee grote spitsen die graag voorzetten krijgen. Daar gedijen we goed bij en dat pakt tot dusver goed uit.'

Premier League

Stand Premier League 2024/2025

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
8
7
0
1
15-3
+12
21
2
Manchester City
8
6
2
0
19-9
+10
20
3
Arsenal
8
5
2
1
15-8
+7
17
4
Aston Villa
8
5
2
1
15-10
+5
17
5
Nottingham Forest
9
4
4
1
11-7
+4
16
6
Brighton & Hove Albion
8
4
3
1
14-10
+4
15
* Actueel tot en met 26 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nottingham Forest
Meer over Nottingham Forest
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.