'In het nauw maakte Uri Coronel rare sprongen'
Met de bestuurswisseling bij Ajax, afgelopen maandag, keerde steeds vaker een bevreemdend beeld van Uri Coronel (foto) op mijn netvlies terug. Het was de avond voor de Europa League-wedstrijd tegen Anderlecht en in Brussel organiseerde het Amsterdamse bestuur de traditionele persborrel. Dat zijn informele bijeenkomsten waar soms een trainer de nek wordt omgedraaid (ten tijde van Arie van Eijden en Leo Beenhakker versus Co Adriaanse), maar meestal gebeurt er weinig schokkends. De Brusselse editie van de persborrel zou echter beklijven. Het was dezelfde avond waarop de arbitragezaak tussen hoofdscout Hans van der Zee en Ajax diende.
Om op de hoogte te blijven van de verwikkelingen in Zeist zeulde Coronel in de Belgische hotelbar urenlang een iPad met zich mee. Toen de preses desgevraagd zijn digitale tablet openklapte, zagen we het twitteraccount van een bij de arbitragezaak aanwezige journalist. Het had iets treurigs, de voorzitter van Ajax die honderden kilometers verderop de fragmentarische en subjectieve berichtgeving over een bij voorbaat kansloze strijd stond te volgen. Coronel was zichzelf niet, die avond. Hij was nerveus, oogde vermoeid en maakte een verbitterde indruk. In de voorgaande maanden was de druk van Johan Cruijff steeds heftiger aangezwollen en hoewel de arbitragezaak van Van der Zee daar los van stond, kon de clubleiding zich geen uitglijders meer veroorloven. Vandaar dat bijna manische geklooi met die iPad. Coronel staarde die avond naar zijn eigen ondergang. Een maand later stelde de voorzitter zijn zetel ter beschikking.
In het nauw gedreven door de revolutie van Cruijff, bewaarde Coronel zijn raarste sprongen voor de avond dat hij zijn vertrek openbaar maakte. Op advies van een dubieus communicatiebureau hing hij op een persconferentie met veel klaroengeschal de vuile was buiten. Het was een reactie op de dwingende en soms felle toon die Cruijff tijdens gesprekken met de clubleiding had aangeslagen. Coronel bewees zichzelf geen dienst met zijn ongebruikelijke openhartigheid.
Tal van oudgedienden binnen Ajax herkenden hem niet tijdens die persconferentie, waar hij zijn teleurstelling en rancune de vrije loop gaf. Dat had weinig van doen met de beschaafde man die als langdurig clublid een goede naam opbouwde, 23 jaar lang verschillende functies bekleedde, tot erelid werd benoemd en een doorwrocht onderzoeksrapport opstelde over tien jaar wanbeleid bij Ajax. Toen Coronel ruim drie jaar geleden tot voorzitter werd benoemd, kreeg hij het verwijt daar met de vervaardiging van zijn rapport altijd op uit te zijn geweest. Dat was onterecht.
Op voorspraak van Coronel werd Leo van Wijk benaderd als opvolger van John Jaakke, maar de topman van de KLM trok zijn aanvankelijke toezegging terug. Daarna deed de ledenraad een dringend beroep op Coronel om het machtsvacuüm dat Ajax ook toen in de greep hield, zo snel mogelijk te beëindigen. Daar gaf hij gehoor aan. Direct na zijn installatie deed de Amsterdammer een uitspraak die de latere gang van zaken zou inluiden. In zijn eerste interview als voorzitter van Ajax, in Voetbal International, zei Coronel dat Ajax niet gediend zou zijn bij een terugkeer van Cruijff bij de club. Woorden van gelijke strekking zou ook de later aangestelde directeur Rik van den Boog diverse keren bezigen. Inmiddels weten we hoe het met beide beleidsbepalers bij Ajax is afgelopen.
Afgelopen maandag begon de club aan een ongewis avontuur onder voorzitterschap van Steven ten Have en nog altijd zonder algemeen directeur. Coronel heeft al aangekondigd Ajax vanaf de tribune te blijven volgen. Zonder iPad, naar het schijnt.
Simon Zwartkruis Foto: VI Images