'In Volendam is de ploeg beter gemaakt'

Op ieder lijstje met prognoses voor dit seizoen stond FC Volendam onderaan. Het was de gedoodverfde degradatiekandidaat en dat was ook niet verwonderlijk. De ploeg begon aan het seizoen met een begroting van 5,1 miljoen euro, veruit de laagste in de Eredivisie.

'In Volendam is de ploeg beter gemaakt'

Inderdaad een begroting van de Eerste Divisie. VVV-Venlo werkt daar op dit moment ook mee en zal bij promotie het budget naar acht miljoen optrekken. Dat laatste hebben ze bij FC Volendam nooit gedaan. Bewust. In het vissersdorp werd de promotie naar de Eredivisie wel uitbundig gevierd, maar tegelijkertijd nooit heilig verklaard.

In Volendam wilden ze zich wel handhaven, maar er was meer zorg om het kasboekje sluitend te houden. Dat was ook te zien in de activiteiten op de transfermarkt. Daar waar iedere andere formatie zich bij promotie enorm versterkt, moest de nieuwe trainer Frans Adelaar zich tevreden stellen met wat transfervrije voetballers en spelers van beloftenteams.

Vervolgens beantwoordde de club alleen maar aan het beeld dat er heerste. De eerste zeven duels gingen verloren en twintig tegendoelpunten leken een voorbode van een kansloos bestaan in de Eredivisie. De zwakte van de club werd daarna echter de kracht. Ook na zeven wedstrijden zonder punt ontstond er geen enkele paniek aan De Dijk. De beleidsbepalers haalden slechts de schouders op. En in de kleedkamer heerste de rust en het besef dat de punten uiteindelijk toch wel een keer zouden komen.

In Volendam keken ze slechts naar het puntenaantal van de nummer achttien. Zolang die niet te ver weg stond, bleef alles nog mogelijk. De grootste prestatie is waarschijnlijk in die periode geleverd door de technische staf. Ondanks al die nederlagen toch het vertrouwen blijven prediken en zorgen dat de groep rustig blijft. Het heeft zich daarna uitbetaald in punten.

FC Volendam ging punten pakken en zorgde voor paniek in de onderste regionen. Vrijwel alle ploegen versterkten zich in de winterstop. De Graafschap haalde Ben Sahar, Stijn Wuytens en Muslu Nalbantoglu. ADO Den Haag trok Danny Buijs, Timothy Derijck en Berry Powel aan. Eric Addo, Laurent Delorge, Kris De Wree en Arnaud Sutchuin gingen naar Roda JC, Heracles Almelo versterkte zich met de Fin Juha Hakola, Sparta met keeper Cássio Ramos en Vitesse haalde Lasse Nilsson en Dalibor Stevanovic.

In Volendam gebeurde niets. Er waren wel een aantal testspelers, maar zonder geld kun je ook geen versterkingen aantrekken. En wat niet als een versterking werd beoordeeld, werd gezien als een bedreiging van de éénheid in de selectie. Volendam bleef het gewoon met Melvin Platje (foto) doen. Alle andere ploegen probeerden zich te versterken op de transfermarkt. In Volendam werd de ploeg beter gemaakt. Zelfs als het zich niet handhaaft is de club een voorbeeld voor anderen.

Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's